Laurent La Morella, Lorre:

"De markt snakt naar de nieuwe Zuid-Afrikaanse dadeloogst"

Tholen - De oogst van de Zuid-Afrikaanse Medjool dadels is dit jaar wat vertraagd. "De oogst is ongeveer drie weken later in verband met het regen en koudere weer", vertelt Laurent La Morella van importeur Lorre. "De markt snakt echter naar de nieuwe oogst, aangezien de grote maten van de Israelische Medjools bijna volledig uitverkocht zijn. De verwachting is dus dat de nieuwe oogst ook zeer snel uitverkocht zal zijn, omdat ze op een zo goed als lege markt terechtkomen." 

Over de kwaliteit van de nieuwe oogst is Laurent tevreden. "De smaak en structuur zijn heel goed en de volumes zijn ongeveer op hetzelfde niveau ten opzichte van vorig jaar. Momenteel is 60 procent al geoogst en midden april zou 90 procent van de oogst geplukt moeten zijn." De prijzen zullen, volgens de importeur, wel wat hoger liggen dan vorig jaar. "Het welbekende probleem van de hogere transportkosten zorgt ervoor dat alles wat hierheen getransporteerd wordt duurder zal zijn. Iedereen binnen de keten merkt hier uiteraard de gevolgen van."

Met de Ramadan om de hoek stijgt de vraag naar dadels in deze periode ook weer aanzienlijk. "Zoals elk jaar zie je dat de vraag hoger ligt. Ik verwacht echter wel een lichte terugval, aangezien de prijzen ook duurder zullen zijn. Meer en meer mensen houden daar rekening mee. De oogst zal uiteindelijk wel verkocht worden, maar zal er iets langer over doen dan andere jaren. Dat de oogst dit jaar 3 weken later valt, helpt ook niet echt."

Transport is dit jaar, ook voor Laurent, een stuk lastiger dan andere jaren. "Elk jaar zijn er wel wat problemen om de containers op tijd te verschepen, maar dit jaar is het wel significanter. De Covid-pandemie heeft hier uiteraard grote invloed op gehad. Bovendien zijn er nog redelijk veel vertragingen aan bepaalde havens, waardoor het lossen van de vracht op zich laat wachten."

De importeur, gespecialiseerd in het merk MedjoolPlus, haalt zijn dadels uit Israël, Jordanië of Zuid-Afrika, zodat hij jaarrond Medjool-dadels kan leveren. ''Ik doe het alleen, waardoor ik er door de jaren heen voor heb gekozen om me te specialiseren in de Medjool-dadel. Andere soorten dadels zijn echter ook wel beschikbaar, zoals de Bahri dadel, deglet-nour of Iraanse dadels. Ik verkoop eigenlijk alleen premium kwaliteit, maar op aanvraag verkoop ik ook tweede keuze. Dit wordt goed gecommuniceerd aan de klant, die wat minder wil betalen. Bijvoorbeeld bij de grote vraag rond de Ramadan. De kwaliteit is dan niet per se minder, maar uiterlijk en smaak zijn net anders'', besluit Laurent.

Voor meer informatie:
Laurent La Morella
Lorre
Werkhuizenkaai 112-154 mag. 39-40
1000 Brussel, België
+32 (0)479 977 328
info@lorrenv.com    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven