Diego Oneto, Frutícola Olmos (Peru):

"Export van biologische Tahiti-limes zal de komende 3 jaar verdrievoudigen"

De Peruaanse export van Tahiti-limes is de laatste jaren flink toegenomen. Ook in de eerste twee maanden van dit jaar is die trend duidelijk zichtbaar, zo blijkt uit gegevens van de Peruaanse douane. Een van de belangrijkste teeltgebieden van dit citrus in het Zuid-Amerikaanse land is de Olmosvallei in Lambayeque, waar ook Frutícola Olmos percelen heeft.

"Mijn vader, Sebastián Oneto García (op foto), begon met de teelt van Sutil-limes in de Olmosvallei. Met een technisch irrigatiesysteem op een areaal van 100 hectare bracht hij zelfs een revolutie te weeg in de tuinbouw in de streek", legt Diego Oneto uit.
"Op basis van jarenlange ervaring met de limesteelt in de regio, werd in 2015 Frutícola Olmos opgericht. Het bedrijf legt zich uitsluitend toe op de teelt en afzet van biologische Tahiti-limes. "Biologische teelt is het handelsmerk van ons familiebedrijf", benadrukt Diego. "We zijn de grootste teler en exporteur van biologische Tahiti-limes in Peru."

"We brengen het fruit van september tot en met mei op de markt. We exporteren de Tahiti-limes naar Europa en de VS. In Nederland werken we bijvoorbeeld samen met Eosta, in Duitsland met Macalea en in de VS met Four Seasons. We beschikken over alle benodigde certificaten om naar die veeleisende markten te exporteren: GlobalGAP, GRASP, Smeta en Fairtrade."

"Onze export bedraagt 60 containers per jaar, maar we willen dat volume in de komende 3 jaar verdrievoudigen", zegt hij.


Diego Oneto

Areaal maal twee, opbrengst maal drie
De tuinbouw in de Olmosvallei in het noordwesten van Peru is momenteel in volle ontwikkeling. Het ambitieuze Olmos-project zorgt voor de irrigatie van bijna 44.000 hectare in deze regio in het departement Lambayeque. Zo werden de uitgestrekte grasvlakten (Pampas de Olmos) veranderd in een aantrekkelijk teeltgebied dat de afgelopen 7 jaar een enorme groei heeft doorgemaakt, zo legt Diego Oneto uit. Duizenden hectares werden met gewassen zoals blauwe bessen, avocado's, druiven of asperges aangeplant – van al van die producten behoort Peru tot de belangrijkste exporteurs ter wereld – en, zij het in mindere mate, ook Tahiti-limes.

"Het is een gewas dat nog een ruime groeimarge heeft. Hier in Olmos zijn de teeltomstandigheden ideaal. Bovendien is de Tahiti-lime een winstgevende teelt, wat niet meer gezegd kan worden van de sinaasappel, die nu al 20 jaar niet het verwachte rendement en inkomen oplevert in Peru. Dit is dan ook de reden geweest waarom vele telers sinaasappel hebben ingeruild voor mandarijn. In grote delen van Ica en Huaral, ook in de regio die bekend staat als de Sinaasappelvallei, vind je tegenwoordig vooral mandarijnen."

"Wij hebben de toegevoegde waarde van de biologische teelt. We spreken dus een ander doelpubliek aan en met onze sociale betrokkenheid proberen we de gemeenschappen in het gebied zoveel mogelijk te helpen", vertelt Diego.

"Momenteel hebben we 80 hectare in productie en op nog eens 80 zullen we in september het eerste fruit plukken. Dit jaar sluiten we het seizoen af met een export van 60 containers. Volgend jaar verwachten we 110 containers uit te voeren en het daaropvolgende jaar 180. Dat is wanneer alle bomen in volle productie komen."

Frutícola Olmos is een belangrijke leverancier van Tahiti-limes in Peru. Het bedrijf hoopt die positie nog te versterken eens alle percelen hun maximale potentieel bereiken. "We zijn momenteel de grootste Peruaanse bioteler van Tahiti-limes, en zelfs als je het volledige panorama van dit citrus in Peru bekijkt, behoren we ook tot de grootste telers."

Voor meer informatie:
Frutícola Olmos
Diego Oneto (teeltmanager)
Tel: +51 973 997 051
doneto@fruticolaolmos.com
Juan Vigil (salesmanager)
Tel: +51 983 481 467
jvigil@fruticolaolmos.com
www.fruticolaolmos.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven