Franse appelvoorraden groter en peervoorraden 50% kleiner

"Eind februari 2022 waren de appelvoorraden 21% groter dan die van vorig jaar. De afzet op de Franse markt loopt terug. De uitvoer naar derde landen en naar de Europese Unie neemt af. De perenvoorraden zijn 50% kleiner dan die van vorig jaar, maar liggen dicht bij het gemiddelde over vijf jaar", aldus een vertegenwoordiger van Frans statistiekbureau Agreste.

Appelvoorraden groter dan die van vorig jaar
Eind februari 2022 waren de appelvoorraden 21% groter dan die van vorig jaar. Hoewel de oogst van 2021 als gevolg van de vorst van afgelopen voorjaar uiteindelijk kleiner was dan oorspronkelijk was geraamd, zijn de voorraden niet zo snel afgezet als voorgaande jaren en zijn er ook minder appelen geëxporteerd. Er zijn ook verschillen waargenomen naargelang de regio en de rassen. De voorraden in de regio's die het meest door de vorst zijn getroffen (Auvergne Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d'Azur), zijn bijvoorbeeld veel kleiner dan die van vorig jaar, terwijl deze elders juist groter zijn dan die van vorig jaar.

Deze daling heeft zich in februari voortgezet: de appelvoorraad was toen 7% kleiner dan die van vorig jaar (tegen -20% in januari). Dit is de tendens sinds december en een weerspiegeling van een daling van de vraag, die sinds het begin van het afzetseizoen kleiner is dan die van vorig jaar. In het kader hiervan zijn de prijzen sinds februari wel gedaald, maar ze liggen nog steeds boven het gemiddelde over vijf jaar.

Van augustus tot januari zijn de naar de Europese Unie uitgevoerde hoeveelheden appelen aanzienlijk gedaald (32% minder dan vorig jaar en 40% minder dan het gemiddelde, gemeten over vijf jaar). In Spanje, België en Nederland zijn de sterkste dalingen waargenomen. Verder zijn er minder hoeveelheden uitgevoerd naar derde landen (-6% ten opzichte van de hoeveelheden van vorig jaar), waarbij halverwege het seizoen grotere hoeveelheden zijn uitgevoerd.

Peervoorraden 50% kleiner dan die van vorig jaar
Eind februari 2022 waren de peervoorraden veel kleiner dan die van vorig jaar (-51%), en iets kleiner dan het gemiddelde, gemeten over vijf jaar (-9%). Deze kleine voorraad is het gevolg van een daling in de opbrengst als gevolg van de vorst in het voorjaar van 2021. Op 1 november was een halve oogst geraamd.

Het afzetseizoen van de Franse peren is in januari en februari 2022 afgerond. De markt stroomt vol met de laatste voorraden Comice-peren. Sinds het begin van het seizoen liggen de prijzen aanzienlijk hoger dan die van voorgaande jaren. Het seizoen wordt gekenmerkt door een tekort aan aanbod en een actieve vraag.

Tijdens de eerste 7 maanden van het seizoen (juli tot en met januari 2022) was het aantal exportperen – vooral dat naar Duitsland, België en Nederland – in één jaar tijd met 22% en ten opzichte van het gemiddelde over vijf jaar met 33% gedaald. Ook de exportactiviteit naar derde landen is afgenomen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven