Wat gebeurt er met de Egyptische aardappelen die Rusland niet bereiken?

Het Franse Interprofessionele Comité van de Aardappel (CNIPT) heeft zich over deze vraag gebogen wegens de onzekere situatie voor de Egyptische aardappelexport. Egypte exporteert jaarlijks gemiddeld 660.000 ton aardappelen. Rusland is de belangrijkste klant met een aanvoer van 240.000 ton en de exportpiek vindt precies in deze periode van het jaar plaats.

"Leveringsproblemen aan Rusland kunnen leiden tot een toename van het aardappelaanbod uit Egypte (en in mindere mate uit Israël) op de Europese markt. Duitsland is al begonnen met het importeren van Egyptische aardappelen en er zou nog meer import kunnen plaatsvinden op de Europese markt, waardoor het marktaandeel van Frankrijk direct wordt bedreigd", zeggen ze bij het CNIPT, dat erop wijst dat 98% van de Franse aardappelen op EU-grondgebied wordt afgezet.

"Indirect zou deze sterkere concurrentie van het mediterrane aanbod van vroege aardappelen de druk op de prijzen kunnen vergroten", beweert het CNIPT. De Franse sector realiseert in de maanden maart, april en mei meer dan een derde van zijn export.

Aan de andere kant zou een eventueel moeilijkere import van Russische tarwe, waarvan Egypte sterk afhankelijk is om zijn bevolking te voeden, de Egyptische regering ertoe kunnen brengen om restricties op te leggen aan de aardappelexport.

Bron: agrodigital.com / cnipt.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven