Pootaardappelen van Prince Edward Island mogen pas volgend jaar naar VS

Op 2 november vorig heeft Canada de export van consumptieaardappelen van Prince Edward Island (PEI) naar de Verenigde Staten noodgedwongen stopgezet, op grond van een verbod van het Amerikaanse ministerie van Landbouw vanwege bezorgdheid over de schimmel die de wratziekte veroorzaakt, zo maakte het Canadian Food Inspection Agency op 22 november 2021 bekend.

Afgelopen zaterdag kregen de aardappeltelers van Prince Edward Island bezoek van Marie-Claude Bibeau, de federale minister van Landbouw en Agri-Food. Zij verklaarde dat pootaardappeltelers nog minstens een jaar op goed nieuws zullen moeten wachten. Het bezoek van federale minister kwam enkele dagen nadat het Amerikaanse ministerie van Landbouw op 24 maart had aangekondigd dat tafelaardappelen uit P.E.I. en sommige verwerkingsaardappelen binnenkort weer op de Amerikaanse markt zouden worden toegelaten, maar dat laat dus nog even op zich wachten.

Bibeau bracht de dag door met telers te spreken en had ook een ontmoeting met de minister van landbouw van P.E.I., Bloyce Thompson. "Het is duidelijk dat de gesprekken met de pootaardappeltelers moeilijker zijn, omdat de markt dit jaar niet open zal gaan en waarschijnlijk ook volgend jaar niet, omdat we het volledige onderzoek nog moeten doen en ook het beheersplan moeten versterken", zei ze.

Dat onderzoek houdt in dat de Canadese voedselinspectiedienst de bevindingen over de wratzuejte van oktober 2021 opnieuw bekijkt. Ambtenaren van de CFIA hebben gezegd dat dit tot 2023 kan duren.

Bron: saltwire.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven