Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Staghouwer weerlegt conclusies over residuen op groenten en fruit

Minister Staghouwer van LNV is het niet eens met de conclusie die de organisatie PAN-Nederland op basis van een analyse van NVWA-rapportages trekt dat het gemiddeld aantal residuen van gewasbeschermingsmiddelen op Nederlandse aardappels, groente en fruit de afgelopen 7 jaar is toegenomen. De cijfers die door PAN-Nederland worden gepresenteerd komen uit een steekproef waarvan het niet duidelijk is hoe die zich verhoudt tot het gehele volume Nederlands product.

"De NVWA houdt toezicht op de maximum residulimieten op voedsel. Het gemiddeld aantal residuen van gewasbeschermingsmiddelen is daar geen onderdeel van. Er kan daarom geen betrouwbare conclusie getrokken worden over het gemiddeld aantal residuen van bestrijdingsmiddelen in het gehele volume aan Nederlandse aardappelen, groenten en fruit op basis van de gegevens van de NVWA", aldus Staghouwer.

"Uit de inspectieresultaten van de NVWA over 2020 blijkt daarnaast dat het aantal overschrijdingen van de maximaal toegestane residuen van gewasbeschermingsmiddelen in groente en fruit uit Nederland en de Europese Unie zeer gering is", benadrukt de minister. "Op basis van de huidige kennis over cumulatieve blootstelling van de consument aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen is er ook geen aanleiding om zorgen over de veiligheid te hebben."

Voor het berekenen van cumulatieve blootstelling is inmiddels een methodiek ontwikkeld. Tot nu toe laten de hiermee uitgevoerde berekeningen zien dat het gesommeerde effect van residuen van verschillende middelen met hetzelfde effect op het lichaam en waaraan de consument via de voeding wordt blootgesteld, beneden gezondheidskundige grenswaarden blijft en dus geen risico voor de consument oplevert.

Klik hier voor de antwoorden van minister Staghouwer op vragen over het bericht: 'De hoeveelheid gif op Nederlandse aardappelen, aardbeien en radijsjes neemt niet af, maar toe'.

Publicatiedatum: