Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moeilijkheden op verschillende markten voor het Egyptische sinaasappelseizoen

"Egyptische sinaasappelen verloren Rusland als een van hun grootste importeurs"

Het is dit jaar een zeer uitdagend sinaasappelseizoen geweest voor de Egyptische sinaasappelen. Volgens Dr. Esraa Assaf, export- en logistiek manager voor Nile Establishment for International Trade, kwam de start van de Navel-sinaasappelen met een instabiele vraag en prijzen, terwijl op dit moment tijdens de afzet van Valencias, het bedrijf onzekerheden ziet als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

"Het conflict heeft de Egyptische Valencia-export sterk beïnvloed. Egypte was vorig jaar de grootste exporteur van sinaasappelen en exporteerde bijna 1,8 mln ton. Inmiddels kunnen we zeggen dat dit seizoen niet te vergelijken is met het vorige. Er zijn veel factoren die een negatieve bijdrage leveren aan dit seizoen, in combinatie met een lagere vraag en geen goede prijzen. De Egyptische sinaasappelen zijn Rusland kwijtgeraakt als grootste importeur, zonder dat er een vervanging kwam in termen van grootte en gevraagde kwaliteitsnormen. Over het algemeen is de vraag vrij traag geweest, ik zou zeggen dat we kijken naar 40% minder vraag dan vorig jaar."

Assaf stelt dat de Egyptenaren te maken hebben gehad met hogere kosten, net als de rest van de wereld. "Er zijn veel uitdagingen geweest dit seizoen en elke markt lijkt zijn eigen moeilijkheden te hebben. De zeevrachttarieven zijn hoger dan vorig seizoen, samen met een stijging van de kosten voor verpakkingsmateriaal, wat de totale kostprijs van het product heeft beïnvloed. Aangezien de prijzen op de verschillende markten verschillen, was het moeilijk om in bepaalde regio's te concurreren."

De Egyptische sinaasappelen hebben in de meeste van hun belangrijkste regio's met heel wat problemen te kampen gehad, legt Assaf uit. Of het nu gaat om de Russische, Europese of Aziatische markt, elke markt heeft zijn eigen specifieke problemen waarmee een Egyptische sinaasappelexporteur te maken heeft: "Als het gaat om Rusland als markt, is Rusland, zoals ik al eerder zei, een van de belangrijkste importeurs van Egyptische sinaasappelen. De huidige situatie op deze markt is onvoorspelbaar als gevolg van de oorlog, valuta- en betalingsproblemen en zelfs het stopzetten van de scheepvaartdiensten naar sommige Russische havens. Ook waren er voor het uitbreken van de oorlog enkele conflicten over MRL's, waardoor sinaasappelen met vertraging in de Russische haven aankwamen en andere ladingen naar andere bestemmingen werden omgeleid."

"Daar komt nog bij dat we de laatste tijd zeer lage prijzen zien. En dit is alleen de Russische markt, als je Oekraïne en Wit-Rusland meerekent, zijn de markten goed voor bijna 50% van de totale importeurs van Egyptische Valencia-sinaasappelen. Zonder andere markten is de Valencia in een zeer moeilijke positie, de Russische oorlog zorgt voor een verlies van de waarde van de sinaasappel op de markt met niet minder dan 40%."

"Voor de Europese markt zijn de Spanjaarden het seizoen begonnen met goede hoeveelheden om de Europese markt te dekken met betere prijzen. Dit betekent dat er geen venster was voor de Egyptische Valencia's, behalve voor enkele verzoeken voor kleine maten, die we aan andere markten in het Verre Oosten zouden hebben verkocht. Spaanse sinaasappelen leverden dit seizoen een hoog percentage van de grote maten in Europa. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn veel Egyptische exporteurs begonnen meer te leveren aan de Europese markt als bestaand kanaal, om de verliezen als gevolg van de teeltdruk te minimaliseren, door te verkopen in consignatie en veel hoeveelheden naar de EU te laten komen."

"Wat het Verre Oosten betreft, kunnen we zeggen dat Bangladesh en India momenteel werkbare markten zijn, maar India is niet zoals het vorige seizoen en de meeste exporteurs hebben geprobeerd meer hoeveelheden naar deze beide markten te brengen. In beide gevallen gaat het alleen om kleine hoeveelheden en is er weinig vraag op andere markten zoals Maleisië en Singapore. China heeft dit jaar een lokale teelt, wat de Egyptische exporteurs geen kans geeft om zelfs maar regelmatige hoeveelheden aan deze markt te leveren. Natuurlijk dringen sommige exporteurs erop aan dat meer hoeveelheden worden aanvaard in China en worden aangeboden onder MPG en consignatie. Dit is belangrijk voor de exporteurs, aangezien het leeuwendeel van de gevraagde maten in China grote maten zijn," besluit Assaf.

Voor meer informatie:
Dr. Esraa Assaf 
Nile Establishment for international trade 
esraa.assaf@nilefruit.com  
www.nilefruit.com 

Publicatiedatum: