Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Conflict Oekraïne: Oekraïense vluchtelingen kunnen en mogen snel aan het werk en Kees Huizinga en minister Staghouwer te gast bij Op1

De oorlog in Oekraïne blijft het nieuws domineren. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de top van de Europese Raad in Brussel toegesproken. Hij bedankte Europa voor de steun. Verder gaan de Verenigde Staten Europa nog dit jaar minimaal 15 miljard kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (lng) meer leveren dan vorig jaar, meldt de Europese Unie. Hieronder weer een update over de gevolgen voor de AGF-sector.

Oekraïense vluchtelingen kunnen en mogen snel aan het werk 
Vanaf 1 april is het mogelijk om op basis van een Oekraïens paspoort een jaar in Nederland te werken. Eventueel wordt dat later verlengd. Deze week kan er ook al gewerkt worden, maar dan moet de werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvragen, zo schrijft ABN Amro.

In hun analyse van de arbeidsmarkt die ze vandaag publiceren, schrijven ze dat zo’n 98.800 tot 156.000 Oekraïners naar Nederland komen en dat daarvan de helft, zo’n 50.000 tot 75.000, de arbeidsmarkt betreden. "We delen de veelgehoorde analyse niet dat er 'vooral vrouwen met kinderen komen' en dat veel Oekraïners 'dus' niet zullen gaan werken. Vóórdat het beleid inging waarbij de Oekraïense grenswacht mannen terugstuurde, waren veel mannen al in de EU. Ook die kunnen naar Nederland komen."

Ten tweede is Oekraïne één van de best opgeleide landen ter wereld: volgens UNESCO heeft 83% van de bevolking tertiair onderwijs (in Nederland ROC, HBO of universiteit) gevolgd. Zoals in veel post-Sovjet-staten is dit tertiair onderwijs behoorlijk bèta-georiënteerd. Volgens het World Economic Forum zijn vrouwen er iets beter opgeleid dan mannen, net als in Nederland. Oekraïne krijgt van het WEF een hogere score voor gender parity in tech roles dan Nederland. En hoewel vrouwen er een stuk minder verdienen dan mannen, werken ze relatief veel uren.

Wie nu al aan werk denkt, na het ontvluchten van een oorlog, kan waarschijnlijk één van de 387.000 openstaande Nederlandse vacatures invullen. Op basis van het Oekraïense opleidingsniveau hoeven dit niet per se vacatures aan de onderkant van de arbeidsmarkt te zijn, zoals vaak gedacht wordt.

Kees Huizinga en minister Staghouwer te gast bij Op1
Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga was samen met minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer te gast bij het programma Op1. Kees besprak hier zijn gesprekken met meerdere EU-leiders om de noodklok te luiden over de oogst in Oekraïne, die dreigt te mislukken. Hij gaf ook aan weer terug te gaan naar Oekraïne. Minister Staghouwer ging in op wat de dreigende voedselcrisis betekent voor Nederland. Het aandeel van de twee mannen in het programma is hier te bekijken. 

Guido en Svitlana zijn op zoek naar gulle fruittelers
Guido Kimps en zijn Oekraïnse vrouw Svitlana bedachten een plan om het beste van het Hageland naar Oekraïne te sturen: een vrachtwagen vol appelen en peren. Ze zijn op zoek naar gulle fruittelers. Een eerste fruitteler is alvast bereid om enkele paletten fruit te schenken. Dit schrijft VRT. Lang hoefde Louis De Cleene van fruitteeltbedrijf de Devos Group in Bekkevoort niet twijfelen. "Wat een pracht initiatief van Guido en Svitlana. En omdat we ook heel wat mensen uit Oekraïne tewerkstellen hebben we ook echt wel voeling met de regio. Ik denk zeker dat daardoor ook heel wat van mijn collega’s bereid zullen zijn om fruit te schenken."

Publicatiedatum: