Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bbp groeit 1 procent in vierde kwartaal 2021

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van 2021 met 1,0 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Bij de eerste berekening, die is gepubliceerd op 15 februari, kwam de groei uit op 0,9 procent. De tweede berekening van het bbp wordt altijd circa 85 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd.
De opwaartse bijstelling komt vooral door naar boven bijgestelde cijfers van de overheidsconsumptie. De groei in het vierde kwartaal is vooral te danken aan een stijging van de consumptie door de overheid, de investeringen en het handelssaldo.

Tweede berekening
De tweede berekening wordt ongeveer 85 dagen na afloop van het kwartaal gemaakt. De eerste berekening, ongeveer 45 dagen na afloop van een kwartaal, is op basis van de dan beschikbare informatie. Na deze eerste berekening komt voortdurend meer informatie beschikbaar over de Nederlandse economie, zoals van de bouw, de zakelijke dienstverlening, de horeca, de overheid, de zorg en de financiële instellingen, die vervolgens wordt verwerkt in nieuwe berekeningen.

De absolute bijstelling van de tweede berekening ten opzichte van de eerste berekening was de afgelopen vijf jaar (2016-2020) gemiddeld 0,04 procentpunt. De twee uitersten bedroegen -0,2 en 0,1 procentpunt.

Ook kwartaal-op-kwartaalmutaties eerste en derde kwartaal 2021 bijgesteld
Bij elke nieuwe berekening bepaalt het CBS ook opnieuw de seizoengecorrigeerde reeks van de eerder gepubliceerde kwartalen. Daarnaast worden bij de tweede berekening van het vierde kwartaal de eerste drie kwartalen herzien op basis van de meest recente informatie. Dit heeft tot een bijstelling geleid van de bbp-ontwikkeling van het eerste kwartaal van 2021 van -0,8 naar -0,5 procent en van het derde kwartaal van 2,1 naar 2,0 procent.

Groei ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020 bijgesteld naar 6,5 procent
Ten opzichte van een jaar eerder groeide het bbp in het vierde kwartaal met 6,5 procent. Volgens de eerste berekening was dat 6,2 procent. Verder is de krimp van het eerste kwartaal aangepast van -2,4 naar -2,2 procent, de groei van het tweede kwartaal van 10,4 naar 10,7 procent en de groei van het derde kwartaal van 5,2 naar 5,4 procent. De aanpassingen zijn vooral toe te schrijven aan een opwaartse bijstelling van de zorg en het saldo van de productgebonden belastingen en subsidies.

Economie groeit in 2021 met 5,0 procent
De economische groei is in 2021 uitgekomen op 5,0 procent. Bij de eerste berekening op 15 februari was dat 4,8 procent. De groei in 2021 is vooral te danken aan het grotere handelssaldo en de hogere consumptie door huishoudens en de overheid. Ook is er meer geïnvesteerd dan in 2020.

Aantal banen groeit met 59 duizend
Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het vierde kwartaal 2021 met 59 duizend ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 44 duizend banen.

In het vierde kwartaal van 2021 waren er volgens de tweede berekening 377 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Dat was bij de eerste berekening 353 duizend.

De banencijfers zijn bijgesteld op basis van aangevulde broninformatie. Ook de eerste drie kwartalen van 2021 zijn bijgesteld op basis van de meest recente informatie. In 2021 waren er gemiddeld 203 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in 2020.

Bron: CBS

Publicatiedatum: