Spaanse telers vragen regering om transportstaking halt toe te roepen

De federatie van Andalusische telersverenigingen (Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía) dringt er bij de Spaanse regering op aan "meer ijver aan de dag te leggen in de onderhandelingen met de transportsector, zodat de staking van de wegvervoerders sneller van de baan is". De staking duurt nu al meer dan 10 dagen. De federatie vraagt de regering om "vóór 29 maart een oplossing uit te werken om een ramp in andere economische sectoren, zoals agrovoeding, af te wenden. Sinds vorige week heeft de groente- en fruitsector het heel moeilijk om haar producten normaal te leveren en op de markt te brengen."

"Er worden corridors ingesteld voor wegvervoerders die niet aan de staking meedoen, maar die maatregelen zijn verre van voldoende. De belemmering van het vrije verkeer van goederen zorgt voor productopstapeling in de teeltbedrijven en pakstations en bedreigt de werkgelegenheid van meer dan 36.000 mensen in de Andalusische coöperaties", stelt de organisatie.

"Er moeten momenteel volop aardbeien en kasgroenten zoals tomaten, courgettes of aubergines geoogst worden, maar de aanvoer van deze verse producten wordt nu dus belemmerd. Vanwege hun bederfelijk karakter kunnen ze ook niet lang worden bewaard. Na tien dagen staking liggen de koelkamers vol en kan er niets meer bij. Als het conflict niet gauw wordt opgelost, zullen de telers al hun inspanningen van de voorbije maanden in het water zien vallen."

De transportstaking belemmert ook de aanvoer van verpakkings-materiaal. "De pakstations hebben bijna geen verpakkingen meer voor het klaarmaken van de bestellingen. Daarom moeten er niet alleen corridors worden ingesteld voor de uitvoer van verse groenten, maar ook voor de vrachtwagens die verpakkingsmateriaal aanbrengen."

De Andalusische agrofoodbranche is sterk op de export gericht. "Een staking van onbepaalde duur kan de mooie positie op de internationale markt waar vele bedrijven jarenlang naartoe hebben gewerkt ongedaan maken. Er zijn zelfs al aanwijzingen dat concurrerende landen zoals Marokko het Spaanse transportconflict als springplank gebruiken om een groter marktaandeel in Europa te veroveren."

Daarom eist de federatie dat de Spaanse regering "een grotere inspanning aan de dag legt in de onderhandelingen met de transportsector om de patstelling te doorbreken. Deze situatie treft niet langer alleen de wegvervoerders, maar ook vele andere sectoren, waardoor het een veralgemeend economisch en maatschappelijk probleem wordt. De voedselvoorziening van de burgers wordt in gevaar gebracht."

Bron: agroalimentarias-andalucia.coop


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven