Wim Waterman, Waterman Onions:

"Ook internationaal zullen telers in groteren getale kiezen voor aardappelen en graan"

Op de site van Waterman Onions geeft Wim Waterman een korte update wat hem opvalt in de markt. Deze week zijn vooruitzichten voor de laatste drie maanden van het seizoen. “De wereldwijde vraag naar uien zie ik niet snel verminderen. De marktprijzen zijn globaal ook prima.” Ook de vraag binnen Europa zal beter worden, volgens Wim. “Nu er voldoende minder kwaliteiten uien zijn geruimd naar alternatieve bestemmingen zoals Polen, zijn de overgebleven partijen kwalitatief redelijk goed. De schatting is dat er minder uien geïmporteerd zullen worden uit populaire landen zoals Egypte en Nieuw-Zeeland, waardoor er te stellen is dat er meer ruimte komt op de wereldmarkt voor de Nederlandse ui.”

Waar er in het begin van het seizoen gesproken werd van een overschot, kunnen we volgens Wim wel stellen dat we alle uien in Nederland makkelijk weg krijgen. “Alleen de logistieke problemen blijven ons dwarsbomen en gezien de laatste ontwikkelingen in Oekraïne wordt de goederenstroom indirect geraakt.”

Areaalkrimp
De verwachte areaalkrimp voor seizoen 2022/2023 zal volgens Wim wel zorgen voor minder druk op de markt. “Ook internationaal verwacht ik dat telers in groteren getale zullen kiezen voor aardappelen en graan vanwege de opwaartse druk op de prijs van deze producten door de spanningen op de wereldmarkt. Dit zal dus waarschijnlijk resulteren in minder interesse in de uienteelt.” Of dit ook zorgt voor een prijsverhoging in het aankomende seizoen is nog lastig te voorspellen. “Qua prijzen zijn wij helemaal afhankelijk van de transportprijzen; als deze nog verder zullen stijgen dan betekent dit dat de marktprijs nog verder omhoog zal gaan en dat komt dan niet bij de teler of bij ons terecht.”

Gecertificeerd telen
Voor telers die het aankomend seizoen wel uien gaan telen heeft Wim nog wel advies: “De vraag voor gecertificeerde teelt blijft toenemen zowel in Europa als wereldwijd. Je ziet dat certificaten zoals Planet Proof en GlobalGAP steeds meer een vereiste worden vanuit Retail. Wil je als teler je afzetmarkten vergroten? Dan zou ik aanraden om slim te kijken naar de benodigde certificaten. Bij niet gecertificeerde uien ben je namelijk overgeleverd aan de bulkmarkt en we zien dit jaar dat dit de afzet ven prijsvorming voor telers bemoeilijkt.” 

Al met al ziet Wim voldoende perspectief voor het eind van het huidige- en het komende seizoen. Maar wel met een zwart randje.

Voor meer informatie:
Wim Waterman
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496 
wim@waterman-onions.nl     
www.waterman-onions.nl  

Bron: Waterman Onions


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.