Knoflookexport bereikt recorddieptepunt in februari

China is 's werelds grootste leverancier, consument en exporteur van knoflook. Het grootste deel van alle knoflook ter wereld komt uit China. Maar de knoflookexport heeft in februari 2022 een nieuw dieptepunt bereikt, met veel minder export van verse of gekoelde knoflook.

Knoflookexport bereikt recorddieptepunt in februari 
Volgens douanegegevens bedroeg de export van verse of gekoelde knoflook in februari 2022 69.900 ton en de cumulatieve export 208.900 ton; de exportwaarde bedroeg € 67 mln en de cumulatieve uitvoerwaarde bedroeg € 196 mln; de gemiddelde exportprijs bedroeg € 959/ton, de export daalde met 49,7% van maand tot maand en met 21,8% van jaar tot jaar. Uit de gegevens blijkt dat de export deze maand een nieuw dieptepunt in bijna zes jaar heeft bereikt.

Het traditionele Chinese festival Lentefeest valt ook in februari. De meeste arbeiders van verpakkingsbedrijven keren voor het festival terug naar hun thuisstad, zodat er moeilijk arbeidskrachten te vinden waren en de exportorders doorgaans afnamen. Bovendien is het quotum voor Indonesië nog niet toegekend en blijft de export krimpen. Hoewel deze in februari de voorbije jaren niet hoog was, bereikte de export van verse of gekoelde knoflook in februari van dit jaar een dieptepunt in zes jaar, wat gedeeltelijk verband houdt met een reeks kettingreacties die door de wereldwijde pandemie op gang werden gebracht.

De verzendingsrisico's, de arbeidskosten en de tarieven voor retourzendingen zijn in verschillende mate gestegen. Een groot aantal exportcontainers is opgestapeld in buitenlandse havens en kan niet worden geëxploiteerd, wat leidt tot een relatief tekort aan containers en het ernstige probleem van havencongestie, wat leidt tot onstabiele verschepingsschema's. Dergelijke problemen zullen de export van Chinese knoflook voor lange tijd beperken.

De gemiddelde exportprijs van knoflook blijft stijgen
De gemiddelde exportprijs van verse of gekoelde knoflook bedroeg in februari € 958/ton, een stijging met 2,5%, wat neerkomt op
€ 23,79/ton op maandbasis en met een stijging op jaarbasis van
€ 14,30/ton, een stijging met 1,5%.

De gemiddelde exportprijs van gedroogde knoflook in februari 2022 bedroeg € 2.606/ton, een stijging met € 73,34/ton of 2,9% op maandbasis. De jaar-op-jaar stijging bedroeg € 171/ton, een stijging met 7%. De gemiddelde exportprijs van gedroogde knoflook in China vertoont sinds september 2021 een algemene opwaartse trend. De gemiddelde exportprijs van andere soorten knoflook bedroeg € 2.098 /ton, een daling van € 179 of 7,8% ten opzichte van de vorige maand.

Bron: index.mysteel.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven