Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 11/2022:

'Spanje bepaalde nog steeds de markt bij sinaasappelen met Lane Late en Navelate'

Spanje bepaalde nog steeds de markt bij sinaasappelen en bood voornamelijk Lane Late en Navelate aan. Salustiana verloor verder aan betekenis. De aanvoer van Egyptische saprijke Valencia Late, alsook Turkse Washington Navel sinaasappelen naar de Duitse groothandelsmarkten nam deels sterk toe. Alles bij elkaar was er volgens de BLE sprake van een ronduit goede vraag die zonder problemen gedekt kon worden. De aan het begin van de week op sommige plaatsen iets lagere tarieven konden tegen het weekend grotendeels gecompenseerd worden en zodoende bleven de prijzen vrijwel ongewijzigd.

Bij bloedsinaasappelen had men hoofdzakelijk de keuze uit Italiaanse Moro en Spaanse Sanguinelli, die momenteel konden overtuigen met hun kleur en sapgehalte. Tarocco uit Italië verloor verder aan betekenis, vanaf het midden van de week waren ze in München helemaal verdwenen. In Berlijn nam de vraag naar sinaasappelen alles bij elkaar verder af.

Appelen
Duitsland domineerde nog steeds met Elstar, Jonagold en Boskoop. Het aanbod werd aangevuld met Duitse Braeburn en Royal Gala appelen, evenals met Italiaanse Granny Smith en Golden Delicious. De vraag was deze week meestal stabiel. Hamburg bood ook hoogwaardige appelen uit Italië en Frankrijk aan.

Peren
De aanvoer uit Zuid-Afrika won aan betekenis. Het assortiment groeide succesvol met nieuwe rassen: naast Williams Christ, Rosemarie en Abate Fetel worden nu bijvoorbeeld ook Carmen of Cheeky op veel plaatsen aangeboden.

Druiven
Het aanbod nam alles bij elkaar licht af, de aanvoer was minder groot en vaak onregelmatig. Zuid-Afrikaanse Thomson Seedless, Crimson Seedless en blauwe Sugarsixteen domineerden de markt. Qua betekenis volgden ladingen uit Namibië en Peru.

Mandarijnen
Het seizoen loopt merkbaar ten einde: zowel de vraag bij het zeer voorjaarsachtige weer, alsook de beschikbaarheid namen af. Qua hoeveelheid domineerden nog steeds Spanje en Israël in vrijwel gelijke mate de markt.

Citroenen
Spaanse ladingen domineerden, Turkse citroenen vulden het aanbod aan. De belangstelling was wisselend: terwijl in Hamburg de handel eerder terughoudend verliep, raakte men het aanbod in München dagelijks goed kwijt.

Bananen
Deze week was het beschikbaar gestelde aanbod relatief stabiel afgestemd op de vraag. Desondanks was er op veel plaatsen sprake van een krappe beschikbaarheid. De prijzen bleven nog steeds op een hoog niveau.

Bloemkool
Franse partijen domineerden de markt, gevolgd door Italiaanse partijen en aanvullende partijen uit Spanje. Er was een goede belangstelling te herkennen, vooral omdat de kwaliteit nog goed kon overtuigen.

Sla
Kropsla kwam voornamelijk uit België en Italië. Ladingen uit Duitsland en Frankrijk vulden het aanbod soms aan. De prijzen van bonte sla waren hoog vanwege een kleine oogst en een goede vraag.

Komkommers
Nederlandse, Duitse en Belgische komkommers waren in gelijke mate op de markt vertegenwoordigd. Alles bij elkaar werd er duidelijk meer geoogst, vooral in de Duitse kassenteelt. Er was meestal sprake van een groot aanbod waardoor de prijzen soms omlaag gingen.

Tomaten
Er was in deze sector geen grote ontspanning van de markt te zien. De brede aanvoer zwakte de vraag en de hoge prijzen nog niet voldoende af. Trostomaten stamden voornamelijk uit Spanje en Turkije, kleinere partijen uit Italië en de Benelux-landen vulden het aanbod aan. In Frankfurt nam de aanvoer uit Turkije toe.

Paprika's
Spaanse leveringen domineerden en konden de vraag meestal alleen dekken. Deze week startte het seizoen in Nederland en België met voornamelijk groene en gele paprika's. Ladingen uit Turkije en Marokko vulden het aanbod aan.

Bron: BLE

Publicatiedatum: