Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Uitdagingen voor het vers fruit uit het zuidelijk halfrond als gevolg van de oorlog in Oekraïne

Om de huidige en toekomstige gevolgen voor de export en import van verse producten, met name fruit, te analyseren, heeft de Chileense Vereniging van Fruitexporteurs (ASOEX) samen met de Vereniging van Fruitexporteurs van het Zuidelijk Halfrond (SHAFFE), Freshfel Europe en het Chileense nieuwsportaal Simfruit op 17 maart een webinar gehouden. Er was een grote deelname, niet alleen uit Chili, maar ook uit andere delen van de wereld.

"Het is een moeilijke periode voor exporteurs van het zuidelijk halfrond. De Oekraïense markt is niet zo groot, maar de Russische wel. Rusland biedt veel mogelijkheden voor de export van fruit uit het zuidelijk halfrond, met name van appelen, peren en citrus. Samen vertegenwoordigen die drie fruitsoorten 80% van onze totale fruitexport naar Rusland," zei Nelli Hajdu, algemeen secretaris van SHAFFE.

Volgens de expert stellen zich nu een aantal problemen: "Wat gaan we doen met het fruit dat we niet naar Rusland kunnen verzenden? Gaan we het herverdelen? Op welke markten? Zullen we het op de lokale markt laten? Er zullen moeilijke beslissingen moeten worden genomen. Daarnaast zijn er logistieke zorgen, aangezien er schepen worden tegengehouden en er goederen onderweg zijn die Rusland uiteindelijk niet kunnen bereiken. Daarbij komt nog de stijging van de containerprijzen en de congestie in de havens. Het is dus onmogelijk te zeggen hoe het seizoen gaat evolueren. Het komt er voor ons nu op aan om te overleven. Velen zijn op zoek naar een manier om door te gaan met telen en anderen om hun producten te kunnen verkopen", legde Hajdu uit.

Europa zal niet alles kunnen absorberen
Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe, had het over de mogelijke impact op de Europese markt van de herverdeling van partijen fruit bestemd voor Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. "Europa heeft niet de capaciteit om 9,5 miljoen ton op te nemen als al die volumes op de Europese markt worden gebracht. Iedereen zal op een verantwoordelijke manier moeten omgaan met de vraag waar de producten naartoe te zenden en hoe ze op de wereldmarkt te verdelen", zei hij.

Exportcijfers
Nelli Hajdu gaf mee dat Rusland 643.084 ton vers fruit uit SHAFFE-landen (Argentinië, Australië, Brazilië, Chili, Nieuw-Zeeland, Peru, Zuid-Afrika, Uruguay) heeft geïmporteerd in 2020, wat neerkwam op 17% van de totale import van AGF-producten in Rusland.

Voor meer informatie:
ASOEX
www.asoex.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven