"Beperkte vrachtvervoercapaciteit maakt verlenging houdbaarheid nog belangrijker"

De beperkte vrachtvervoercapaciteit is een wereldwijd probleem. In veel regio's kampen handelaren met het feit dat containers met vertraging aankomen. Het verlengen van de houdbaarheid en versheid van groenten en fruit is dan ook van groot belang om productverliezen te voorkomen. 

Cathy is salesmanager bij Chesen BioChem, een Chinese producent van 1-MCP. Met het mangoseizoen voor de deur, licht Cathy de toepassing van PlanFresh voor mango's toe. "PlanFresh 1-MCP houdt diverse gewassen langer vers en kan ook worden gebruikt voor de bewaring van mango's. Vanwege de fysiologische eigenschappen van mango's is een voorbehandeling noodzakelijk alvorens 1-MCP kan worden toegepast."

"Mango is een climaterische fruitsoort en zodoende gevoelig voor schade door lage temperaturen. Hogere temperaturen zullen daarentegen het rottingsproces versnellen. In een verzegelde opslagplaats zullen mango's dan ook snel bederven. Bij kamertemperatuur kleuren de mango's geel. Het fruit rijpt binnen zeven tot tien dagen na de pluk en de bewaartijd is dus erg kort. Vanwege de latente aanwezigheid van anthracnose in het fruit, zelfs wanneer de bewaartijd wordt verlengd door gekoelde opslag, zullen de symptomen ervan zich tijdens de rijping openbaren. Bij het merendeel van de mango's is sprake van latente anthracnose. Om de impact hiervan doeltreffend te bestrijden, dient het fruit na de oogst een hittebehandeling te ondergaan. Dit wordt gedaan door het fruit enkele tientallen minuten onder te dompelen in water met een temperatuur tussen de 47-55℃. Uiteraard kunnen er ook fungiciden worden toegepast.

Volgens Cathy worden mango's vooral op zonnige dagen geplukt, wanneer er geen dauw is. "Zodra de schil van de mango lichter wordt, kleurt het vruchtvlees geel. Dit is het optimale moment om dit fruit te plukken. Na het plukken, worden de mango's met schoon water gewassen en wordt het slijm uit de snijwond verwijderd om bederf tegen te gaan. De mango's dienen hierna koel te worden bewaard. Vervolgens moeten insecten en beschadigd fruit worden verwijderd. Hierna worden de mango's gesorteerd en in een koelcel geplaatst."

De post-harvestbehandeling van mango's is van belang voor handelaren. Temperatuur is de voornaamste factor die de houdbaarheid van mango's beïnvloedt. Bewaring bij een temperatuur tussen de 20 tot 25°C garandeert de beste externe kwaliteit en smaak. Om de houdbaarheid van de mango's te verlengen kan het fruit het best worden bewaard bij een temperatuur tussen de 10 tot 15°C. Het bewaren van mango's buiten dit temperatuurbereik kan leiden tot een matige fruitkwaliteit," zegt Cathy.

"1-MCP is een effectieve ethyleenremmer voor fruit. Het is bewezen dat het de rijping en veroudering van veel fruitsoorten vertraagt en de houdbaarheid verlengt. Het bindt zich met de ethyleenreceptoren in fruit en gaat de effecten van ethyleen op het plantweefsel tegen," legt Cathy uit. "De succesvolle toepassing van 1-MCP is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het fruitras, de rijpheid, concentratie, blootstellingsduur en temperatuur. De behandelingsduur varieert van 12 tot 48 uur. De PlanFresh-kaart is ideaal om mango's vers te houden, is niet giftig en laat geen residuen achter."

Chesen BioChem heeft een licentie voor de verkoop van haar producten in China. "We richten ons op de markt voor pre- en post- harvest-chemicaliën en werken actief aan het registreren van onze chemische producten, zoals plantenhormonen, op overzeese markten. Vanwege de Covid-19-pandemie kunnen we dit jaar helaas niet aanwezig zijn op Fruit Logistica, maar we hopen desondanks strategische samenwerkingen aan te kunnen gaan met leveranciers over de hele wereld om samen het PlanFresh-assortiment verder te ontwikkelen," zegt Cathy tot besluit. 

 

Voor meer informatie:
Cathy
Chesen BioChem
Tel: +86 18133609421
sales@chesenbio.com
www.chesenbio.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven