Maïs of zonnebloem lijkt betere optie dan aardappelen

Begin dit jaar werd verwacht dat de productiekosten voor aardappelen tussen de 15-20% zouden kunnen stijgen. Maar sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn zowel de energie- als de brandstofprijzen nog verder toegenomen. En nu de prijzen voor maïs en zonnebloem op een mooi niveau liggen, aarzelen telers in Noord- en Midden-Europa of ze wel aardappelen zouden poten.

Aardappeltelers proberen eerst hogere prijzen of flexibelere voorwaarden te bedingen. De NEPG, een organisatie die aardappeltelers uit Duitsland, Nederland, België en Frankrijk verenigt, denkt niet dat er zich grote wijzigingen zullen voordoen in de inkoopprijzen van consumptie- en industrieaardappelen, hoewel de markten niet echt stabiel waren de laatste weken.

Daarnaast is er een zekere mate van onzekerheid over de beschikbaarheid en de prijzen van frituurolie voor de komende weken en maanden. Er loeren ook nog steeds logistieke moeilijkheden en hogere kosten om de hoek.

De NEPG beveelt aan om goed rekening te houden met de onzekere productiekosten bij het afsluiten van contracten en het plannen van het areaal.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven