Mantuafruit

Areaal meloenen daalt in Italië

De daling van het (water)meloenenareaal in Italië in 2022 is een feit, althans voor het teeltbedrijf AOP Mantuafruit. "Dit jaar telen we minder meloenen door de stijgende kosten. En ook de prijzen lijken geen mooie winstmarges toe te laten", zegt directeur Alessio Orlandi.

Alessio Orlandi en Bruno Francescon

Naast de stijging van de kosten en de weinig tevredenstellende prijzen zijn er nog twee redenen aan te duiden voor het geringe enthousiasme om (water)meloenen aan te planten: de weinig vlotte verkoop in de supermarkten en de herinnering aan het slechte jaar 2021.

"De vroege teelt in de kassen blijft evenwel op peil. De productiedaling doet zich voor in het vollegrondsgewas, waar het gemakkelijker is om te schakelen naar zaadgewassen zoals maïs, sorghum, soja en zonnebloem."

"Vanwege de krimp van de buitenteelt, en dan vooral bij kleinschalige of middelgrote teeltbedrijven van ongeveer tien hectare, verwachten we over het algemeen minder Italiaanse meloenen. Ook wij zullen een lagere oogstopbrengst hebben, waardoor we de voorkeur zullen geven aan onze trouwe klanten met wie we jaarlijkse programma’s hebben lopen."

Momenteel zijn er meloenen uit Senegal en Marokko te vinden in de supermarkten en op de groothandelsmarkten, maar de afzet verloopt erg traag. De discounters lijken evenwel een beetje aan de malaise te ontsnappen. Senegalese meloenen zijn in februari op de markt gekomen, Marokko deed zijn opwachting in maart.

Cantaloupe-meloenen (archieffoto)

De teelt in Zuid-Italië lijkt een vertraging van zo’n tien dagen op te lopen. Het is dus onwaarschijnlijk dat er vóór Pasen grote hoeveelheden Italiaanse meloen zullen zijn.

Bij de watermeloenen is het niet veel beter. Mantuafruit voorspelt een aanzienlijke afname van het aantal hectaren ten gunste van tarwe en zonnebloemen, gewassen die tegenwoordig hoge prijzen halen. "De krimp zal zich waarschijnlijk voordoen bij de Crimsons, terwijl ik voor de kleinere en de zwarte rassen ongeveer hetzelfde areaal verwacht."

Voor meer informatie:
Mantuafruit 
Via Retenago 13
46040 Rodigo (MN) - Italië
Tel: +39 (0)376 650 727
info@melonifrancescon.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.