Genomineerden Food Boost Challenge

Innovaties die jongeren verleiden tot het eten van meer groente- en fruit(producten)

De genomineerden voor de Food Boost Challenge 2022 zijn bekend gemaakt. De jury heeft uit 25 innovatieve en inspirerende innovaties tien genomineerden geselecteerd. Zij werden afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens de matching en co-creatie dag van de challenge bij Van Gelder Groenten & Fruit. Vijf teams met hbo- studenten en vijf teams met wo-studenten gaan met hun ideeën de challenge aan om jongeren van 12 tot 20 jaar te verleiden tot het eten van meer groente- en fruit(producten). 

Samen met de initiatiefnemers Medical Delta Living Lab VIT for Life, HortiHeroes, Foodvalley NL en De Haagse Hogeschool én de 34 betrokken partners werken de teams aan een prototype, dat op 24 mei tijdens het pitch-event op een nationaal podium gepresenteerd wordt.

De teams konden ideeën inzenden in diverse categorieën: products, hotspots, technologie en routes to market. Alle vier deze categorieën zijn gerepresenteerd in de tien nominaties en beoordeeld op innovativiteit, potentiële impact, ambitie en team:

  • Een educatieve social app die ondersteuning biedt voor een betere mentale en fysieke gezondheid  
  • Een online programma waar gezonde recepten, events en nieuwe producten samenkomen
  • Slim aanbod van groenten en fruit in eigen koelkast
  • Een hippe automaat met gezonde snackvarianten 
  • Hybride vlees met plantaardige substituten
  • Een gezonde variant op koekjes
  • Aantrekkelijke groentesnack
  • Snel en lekker aanbod van verse groenten en fruit op hotspots voor jongeren
  • Verse lekkere smoothies op slim gekozen locaties
  • Een jaarlijkse challenge die het eten van groenten en fruit aantrekkelijk maakt

Matchmaking en co-creatie
Op 18 maart werden de genomineerden officieel gepresenteerd aan de 34 betrokken partners, van retail, producenten tot banken en investeerders. Tijdens de pitches waren alle ogen gericht op het podium en de ideeën werden met luid applaus ontvangen. Direct hierna konden de partners aangeven met welke studenten zij wilden ‘speeddaten’. In deze speeddates maakten de partners verder kennis met de concepten van de studenten en presenteerden zij zichzelf. Partners en studententeams werden aan elkaar gekoppeld en gingen in de middag hun ideeën toetsen bij vertegenwoordigers van de doelgroep, scholieren van MBO Lentiz. Middels deze validatie en co-creatie zetten de consortia van studenten en teams de komende maanden de volgende stappen richting het ontwikkelen en testen van hun prototype en het maken van een heldere pitch voor de finale.

Met open vizier de strijd aangaan
De strijd is nog niet gestreden. De tien genomineerde presenteren hun innovatie op 24 mei tijdens het ‘pitch-event’ op een nationaal podium. De vakjury zal vervolgens de winnaars kiezen. Dit zal voor de studenten een belangrijke dag worden, want de winnaars kunnen zich verheugen op mooie prijzen.

Gezonde toekomst keihard nodig
Waarom deze challenge? Simpelweg omdat het keihard nodig is voor een gezonde toekomst! Uit onderzoek blijkt dat 17% van de jongeren kampt met overgewicht. Deze groep krijgt structureel te weinig groente- en fruit(producten) binnen, terwijl hun vitaminen juist beschermen tegen ziektes. Ook in Den Haag staat gezonde voeding hoog op de agenda en worden er stappen gezet in het terugdringen van het aantal fastfood ketens in steden. 

Bron: hortiheroes


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.