Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boomkwekerij Fleuren schenkt honderd Sakura-bomen aan Baarlose gemeenschap

Baarlo wordt hét kersenbloem-dorp van Nederland. Boomkwekerij Fleuren schenkt namelijk honderd Sakura-bomen aan de gemeenschap. Hiermee wil het bedrijf, dat dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, iets terugdoen voor het dorp. Vandaag werd de eerste ‘kersenbloesemboom’ officieel geplant door de familie Fleuren en burgemeester Wilma Delissen.

Een cadeau van Foppe ten Broeke - jarenlang makelaar in Panningen - vormde de aanleiding voor het Sakura-project. Toen hij medio 2020 terug verhuisde naar zijn geboorteplek in Groningen schonk Ten Broeke het boek ‘Sakura’ aan de Baarlose vruchtboomkweker Han Fleuren. De twee waren in de loop der jaren bevriend geraakt. Op de eerste pagina schreef de makelaar ‘Misschien kunnen we ook een mooi ‘knoopproject’ met kersenbomen à la Tajiri en Fleuren opzetten in Baarlo.’ Die woorden triggerden iets bij Fleuren. “Ik las het boek dan ook in één ruk uit”, zegt de vruchtboomkweker.

Het verhaal ging over een Engelse botanicus, Collingwood Ingram, die tijdens een bezoek aan Japan verliefd werd op de kersenbloesem, de Sakura. Hij was geschokt door de terugloop van het aantal soorten. Daarop besloot hij de collectie Sakura-soorten in ere te herstellen en zich toe te leggen op het verzamelen van de diverse variëteiten. Hierbij trok hij samen op met Frank P. Matthews, een Engelse boomkweker. “Het verhaal fascineerde me dusdanig dat ik zeker wist: hier moeten we iets mee. Sjaak Walraven, onze verkoopman, deelde die mening.”

Kersengemeente
Een project met Sakura-bomen paste Boomkwekerij Fleuren als een jas. Sjaak Walraven licht toe: “Fleuren hoort tot de grootste kwekers van kersenbomen van Europa: op onze kwekerij staan 500.000 kersenbomen. Daarnaast is Peel en Maas de grootste kersengemeente van Nederland; ook daar ligt een mooie link.”

Daar komt bij dat het dorp Baarlo een sterke binding heeft met Japan, waar de Sakura-boom zijn oorsprong heeft. “De beroemde kunstenaar Shinkichi George Tajiri - die jarenlang in Baarlo woonde en wiens kunstwerken door het hele dorp staan - kwam namelijk uit Japan. Daarnaast staat in het dorp ook nog een werk van een Japanse beeldhouwer.”

Verbondenheid met het dorp
Het feit dat de familie Fleuren - ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de kwekerij - iets wilde terugdoen voor het dorp vormde echter de belangrijkste trigger voor het project. “Mijn opa Henri begon in 1922 met het kweken van vruchtbomen, hier aan de Veldstraat”, vertelt Han Fleuren. “In de loop der jaren groeide het bedrijf en hadden we ook steeds meer personeel nodig. Veel van onze medewerkers kwamen en komen uit Baarlo. Honderden Baarlonaren hebben in de loop der jaren in onze kwekerij gewerkt. Zelfs meerdere generaties uit één familie. En veel van hen kwamen binnen als stagiair, om uiteindelijk in vaste dienst te komen. Hierdoor is ons bedrijf enorm verweven geraakt met het dorp Baarlo. Daarom willen we de Baarlonaren bedanken. Ons honderdjarig bestaan is hiervoor een uitgelezen moment.”

De verbondenheid met het dorp Baarlo manifesteert zich niet alleen op het personele vlak; ook in andere opzichten is er een sterke binding tussen de kern Baarlo en Boomkwekerij Fleuren. “We zijn nauw betrokken bij activiteiten in het dorp en stellen regelmatig materieel ter beschikking, bijvoorbeeld voor de Volksfeesten of ten tijde van de watersnood.”

Samenwerking met Baarlo leeft!
Dit alles resulteerde uiteindelijk in het plan om de entreewegen richting Baarlo op te ‘fleuren’ met bijna tweehonderd Sakura-bomen. Eind vorig jaar kocht Boomkwekerij Fleuren het benodigde enthout in bij de Britse kwekerij Frank P. Matthews. Daarnaast zochten Han en Corine Fleuren contact met Stichting Baarlo Leeft!, die de leefbaarheid in het dorp wil stimuleren. “We zijn als bedrijf aangesloten bij deze stichting, die sterk is in het opzetten van projecten. Daarom was het voor ons niet meer dan logisch om de samenwerking te zoeken”, zegt Fleuren.

Het stichtingsbestuur was meteen enthousiast over het plan van de vruchtboomkwekerij. “Ik vond het vanaf het eerste moment een fantastisch mooi idee”, zegt stichtingsvoorzitter Twan Smedt. “Ook omdat Sakura’s prachtige bomen zijn, echt een aanwinst voor Baarlo. Wij wilden dan ook graag mee de schouders onder dit project zetten.”

Vijftien beeldbepalende locaties
Samen met Baarlo Leeft! werden de meest geschikte locaties voor de honderd Sakura’s in beeld gebracht. Hieruit rolde uiteindelijk een lijst met vijftien locaties, langs de invalswegen van Baarlo: De Berckt, Veldstraat, de Bong, hoek Aldi-Diepenbroeklaan, Hummerenweg-Haoverpaedje, Vergelt, Zandberg, fietspad Kuukven-Meeren, Kuukven, Raaijerveldlaan, De Horsten, Diepenbroeklaan tussen Bosbeeklaan en Kasteellaan en tussen Kasteellaan en Hummerenweg) en Kasteellaan. “We hebben hiervoor ook contact gelegd met de gemeente Peel en Maas, die meteen heel welwillend was”, vertelt Piet van der Haas, bestuurslid van Baarlo Leeft!. “En tijdens onze fietstocht om geschikte locaties in kaart te brengen, werden we regelmatig aangesproken door bewoners. Die waren zo enthousiast dat ze aangaven zelf ook een Sakura-boom in hun tuin te willen plaatsen.”

Kersenbloesem-dorp
De eerste Sakura-boom werd vrijdag 18 maart geplant, in de tuin van de familie Fleuren aan de Veldstraat in Baarlo. Op de plek waar precies honderd jaar geleden de basis werd gelegd voor het bedrijf. “De komende maanden wordt de rest van de bomen geplant”, zegt Sjaak Walraven. “We zijn nog druk aan het bekijken welke soorten Sakura’s het beste op de diverse plekken passen. We hebben hooggroeiende en hangende soorten, met zowel witte als roze bloesem, die drie tot zeven meter hoog worden. Vanaf volgend jaar zal Baarlo in de maanden april en mei zijn omgetoverd tot een waar ‘kersenbloesem-dorp’.”

Olievlekwerking
Han Fleuren hoopt dat de ‘Sakura-olievlek’ zich vervolgens verder zal verspreiden. “We beginnen in Baarlo, maar uiteindelijk gaan we ook Sakura’s plaatsen op onze nieuwe locatie in Helden. Want in dit jubileumjaar verhuizen we als bedrijf ook naar Helden; de locatie aan de Veldstraat biedt namelijk té weinig ruimte. Dat zal best even vreemd zijn. Maar het geeft tegelijkertijd extra ‘gewicht’ aan dit project; het is een zichtbare en tastbare herinnering aan honderd jaar Boomkwekerij Fleuren én de band van de kwekerij met het dorp Baarlo.”

Publicatiedatum: