Ommezwaai in Spaans-Marokkaanse betrekkingen, gevolgen voor import uit de Westelijke Sahara?

Spanje heeft het Marokkaanse voorstel van een autonome status voor de Westelijke Sahara binnen het Koninkrijk Marokko met bestuurlijke, wetgevende en gerechtelijke bevoegdheden als "de meest geloofwaardige en realistische basis voor de oplossing van het geschil” genoemd. Dat schrijft hortoinfo.es. Het bericht werd wereldwijd opgepakt, tot aan de New York Times aan toe. De Volkskrant spreekt van het ontdooien van de diplomatieke relatie. 

De 'ommezwaai', zoals de Spanjaarden schrijven, kan gevolgen hebben voor de import van tomaten uit de Westelijke Sahara. Spanje hekelt al lang de import uit de Westelijke Sahara, omdat het volgens de Spanjaarden 'oneerlijke concurrentie' is. 

Tomaten uit de Westelijke Sahara
Als gevolg van dit besluit, waarmee de Spaanse regering de door de Europese Commissie uitgestippelde weg volgt, zou de tuinbouwproductie van de Westelijke Sahara volgens de Spanjaarden legaal als Marokkaans product de EU binnen kunnen komen.

De tuinbouwproductie in de Westelijke Sahara bestaat voor 80% uit tomaten en voor 20% uit meloenen en concentreert zich in een omtrek van ongeveer 70 km rond de stad Dakhla. De teelt werd begin deze eeuw opgestart en de oogst vindt ongeveer 3 weken eerder plaats dan die in het Sousse-gebied, waardoor de tomaten op een gunstig moment de Europese markt bereiken.

Ook de teeltomstandigheden in Dakhla zijn gunstig. Door de eigenschappen van het irrigatiewater, dat fosfaat bevat, wordt een tomaat van hoge kwaliteit en consistentie verkregen, wat belangrijk is voor een exportproduct. De meeste tomaten die er worden geteeld zijn cherrytomaten.

In februari bracht de voorzitster van de Commissie, Ursula Von der Leyen, een bezoek aan Marokko. Ze ontmoette er de minister-president van de Marokkaanse regering, Aziz Akhannouch, en kondigde een investering in het Maghreb-land van € 1,6 miljard aan in de vorm van subsidies voor de periode 2021-2027. "Marokko is een land waarmee we een hechte en solide strategische samenwerking hebben opgebouwd", zei Von der Leyen aan het einde van haar bezoek. Ze benadrukte de historische banden met het Maghreb-land, de belangrijkste economische partner van de EU op het Afrikaanse continent.

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven