Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Chili is van juli-december een belangrijke walnotenleverancier voor Europa"

De oogst van het nieuwe walnotenseizoen is weer begonnen in Chili, de grootste speler in deze branche op het hele zuidelijk halfrond. Het seizoen gaat met goede vooruitzichten van start.

"De vorige twee seizoenen is de vraag naar noten, en dan vooral walnoten, flink gestegen. Een groot deel van de toename van de afzet van Chileense noten is toe te schrijven aan de pandemie. De consument kiest steeds meer voor gezonde voeding", vertelt Karl Samsing, CEO van het Chileense Valbifrut. "Maar ondertussen heeft Chili ook zelf vooruitgang geboekt op de markt van mechanisch gedopte walnoten."

"Chili is altijd een producent van walnoten in de dop en handmatig gedopte walnoten geweest, maar vanwege de beperktere beschikbaarheid van arbeidskrachten en de hogere kost ervan, is manueel doppen praktisch onhaalbaar geworden. Momenteel vertegenwoordigt deze methode nog geen 10% van de totale productie in Chili, terwijl dat jaren geleden meer dan de helft was."


Een lijn voor het mechanisch doppen van walnoten en elektronische selectie

"De groei van Chili als walnotenexporteur kon niet gebeuren zonder een vooruitgang op technologisch vlak, wat zowel het mechanisch doppen als de elektronische selectie betreft. Onze belangrijkste bestemming is Europa, niet alleen omdat we product kunnen leveren wanneer Europa zelf geen oogst heeft, maar ook omdat we er een voorkeurstarief ten opzichte van de Verenigde Staten van 5,1% hebben."


Selectieproces bij Valbifrut

"Beetje bij beetje hebben we vooruitgang geboekt op de Europese markt. Tegenwoordig richten alle grote kopers uit Europa hun blik deels naar Chili voor hun aankoopstrategie in de tweede helft van het jaar. Van oktober tot en met april importeren ze walnoten uit de Verenigde Staten en van mei tot en met december, dus ook in de kerstperiode, plannen ze een deel van hun import in vanuit Chili", geeft Karl Samsing aan. "Het afgelopen seizoen hebben we bovendien in de vraag naar ons product het gebrek aan Amerikaanse walnoten gevoeld. In de Verenigde Staten is de productie met 8% gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. De regen had er ook een negatieve impact op de kwaliteit van de walnoten."

China's export van walnoten in de dop stijgt
"Het seizoen van walnoten in de dop is toch behoorlijk moeilijk geweest. Landen als Turkije en Marokko werden overspoeld met walnoten in de dop uit China."

"China is de belangrijkste producent van walnoten ter wereld. Het oogst bijna 1 miljoen ton, maar vroeger exporteerde het praktisch niets. In 2020 zette het opeens 123.000 ton af op de buitenlandse markt en in 2021 was dat al 215.000 ton. De markt voor walnoten in de dop is iets moeilijker voor ons, maar voor gedopte walnoten zie ik een vrij sterke vraag in onze belangrijkste markt, de Europese Unie."

"De zendingen naar Europa vertegenwoordigden vorig seizoen bijna 50% van de Chileense walnotenexport. In ons geval was dat zelfs 60%. De rest verlaadden we naar landen zoals Brazilië, India, Japan of Zuid-Korea."

Export van 10.000 ton
Karl Samsing is al jaren actief betrokken bij de ontwikkeling van de Chileense walnotensector. Vanuit zijn functie als voorzitter van de Vereniging van Walnotenexporteurs hielp hij bij het vaststellen en promoten van de kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen. Die normen zijn een belangrijk onderdeel geweest van het succes van Chili op de wereldwijde walnotenmarkt.


Karl Samsing, CEO van Valbifrut

"Na 20 jaar in de Chileense zalmindustrie te hebben gewerkt, ben ik aan de slag gegaan in de walnotensector. Toen ik 17 jaar geleden Valbifrut kocht, produceerde Chili 10.000 ton. Tegenwoordig is dat meer dan 150.000 ton. Ik verwacht dat Chili over 5 jaar de 200.000 ton zal overschrijden. De areaaltoename is de afgelopen jaren immers tussen de 3.000 en 4.000 hectare per seizoen geweest. Maar dat zal waarschijnlijk wel het niveau worden dat we daarna zullen aanhouden, want walnoten bieden minder hoge winstmarges dan bijvoorbeeld kersen of avocado’s."

"Bij Valbifrut is het areaal van oorspronkelijk 50 hectare gegroeid naar 700 hectare eigen teelt, waarvan 600 hectare walnoten en 100 hectare amandelen. De amandelen zijn van de Spaanse Guara-variëteit, die we in verschillende regio's van het land telen. Onze totale productie – zowel eigen teelt als product dat we bij andere Chileense telers bijkopen – bedraagt 10.000 ton."


Het pand van het bedrijf

"Vandaag de dag zijn we goed voor 7% van de Chileense productie, maar ons doel is om 10% te halen. Dat zullen we bewerkstelligen met onze mechanisch gedopte walnoten, waarmee we dankzij hun toegevoegde waarde ons kunnen onderscheiden van de rest van de Chileense exporteurs", zegt Karl.

"We zetten dus in op modernisering, automatisering en procesveiligheid. We investeren in selectietechnologie om de voedselveiligheid en kwaliteit van onze walnoten te garanderen, waarbij we het hele seizoen de normen van de veeleisende bestemmingsmarkten handhaven."

Voor meer informatie:
Valbifrut
Santa Adela 599, Buin (Chili)
Tel: +56 22 8211911
ksamsing@valbifrut.cl
www.valbifrut.cl

Publicatiedatum: