Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trainingsapp met pieptonen kan helpen om eetgedrag te veranderen

Veel mensen willen gezonder en duurzamer eten, maar hebben moeite om hun eetgedrag te veranderen. Psycholoog Harm Veling. Harm Veling, persoonlijk hoogleraar Gedragsverandering bij de vakgroep Consumptie en Gezonde Levensstijl van de Wageningen Universiteit onderzoekt hoe een impuls om te snacken valt af te remmen en nieuwe impulsen zijn aan te leren. Dat doet hij onder meer door te werken met een trainingsapp die pieptonen geeft om het eetgedrag bij te sturen.

In de trainingsapp krijgt de gebruiker plaatjes op een beeldscherm te zien. Op het moment dat iemand de verleiding ziet, is een lage blieptoon hoorbaar. De taak is om dan niet op een knop te drukken. "Een signaal om niet op de toon te reageren, staat haaks op de impuls uit het brein", aldus Veling. Die tegenstelling lijkt de belonende waarde van het object te verlagen en maakt de verleiding minder aantrekkelijk. Het resulteert erin dat mensen andere keuzes gaan maken."

Omgekeerd is het ook mogelijk om impulsen juist aan te moedigen. De theorie is dat iets niet doen gepaard gaat met het vermijden van straf, terwijl actie samengaat met het krijgen van een beloning. Of dit psychologische mechanisme ook speelt bij de training wil Veling zien te ontrafelen. In experimenten blijkt er tot 10 dagen na de training nog effect, maar dat effect neemt af omdat men in het dagelijks leven allerlei etenswaren tegenkomt die impulsen oproepen.

Veling wil de trainingsapp nog effectiever maken. Hij wil achterhalen hoe vaak iemand moet trainen om een blijvend effect te krijgen. Anderzijds wil hij de lessen uit de app ook graag toepassen in nieuwe interventies, bijvoorbeeld om de deelnemer in de eigen voedselomgeving te kunnen trainen.

bron: Resource - Wageningen University & Research

Publicatiedatum: