Conflict Oekraïne, HZPC: "Voedsel mag geen wapen in conflict zijn"

Demonstranten blokkeren sinds zondagmorgen de grootste grensovergang tussen de Europese Unie en Belarus. Bij het Poolse Kukuryki, vlak voor de grote Belarussische stad Brest, staan honderden activisten op de weg met Poolse en Oekraïense vlaggen. Met het protest willen ze een belangrijke transportader voor goederen naar Rusland doorsnijden, zo meldt NOS.

De Friese aardappelveredelaar HZPC kiest er bewust voor door te gaan met het leveren van pootgoed in zowel Oekraïne als Rusland. "Voedsel mag geen wapen zijn, in welk conflict dan ook", aldus directeur Gerard Backx in De Telegraaf.

Veertig procent van de Nederlandse glastuinders dreigt tijdelijk of definitief te moeten stoppen. Dat zei voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland dit weekend in het Financieele Dagblad. Dit en meer in een nieuwe crisisupdate, al aarzelt de voorzitter in de krant of 'crisis' het juiste woord is in tijden van oorlog in Oekraïne. "'Als elders mensen moeten vechten voor hun leven, dan past ons op menselijk vlak bescheidenheid om over onze centen te piepen."

Het percentage dat de voorzitter noemt in de krant ligt hoger dan de twintig procent die eind vorig jaar naar voren kwam én ook hoger dan het getal van 450 dat vorige week nog werd genoemd tijdens een rondetafelgesprek van LTO. De urgentie van het probleem in de glastuinbouw is inmiddels (vrijwel) overal wel doorgedrongen. Sinds het uitbreken van de oorlog is bovendien 'alles' bespreekbaar met de politiek.

"Dat was lange tijd niet het geval," zegt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland. De belangenbehartiger stuitte op heel wat scepsis en nog steeds stuiten (politieke) uitspraken de sector tegen de borst. Dat de sierteelt 'maar even moet stoppen met telen en gasgebruik', zoals GroenLinks suggereerde, kan op geen goed woord rekenen. "De glastuinbouw kan nu niet eens van het gas af, want met 9% van het gasverbruik leveren wij 11% van de Nederlandse stroom."

Zonder tuindersstroom gaat het licht uit bij miljoenen Nederlanders, vat de krant samen. Dit weekend nog werden telers ingeschakeld bij het helpen balanceren van het net, zo laat chrysantenteler Marcel Leeuwis op Twitter zien. 

Het hele verhaal in het Financieele Dagblad is hier, achter een betaalmuur, te lezen

LTO Nederland onderzoekt de kostprijsstijgingen bij boeren en tuinders en hoe die agrarisch ondernemers raken. Ook wordt, middels een enquête, nagegaan of de gestegen kosten worden doorberekend in de keten en wat de bedrijfseconomische gevolgen zijn. Lees hier meer over het onderzoek. In het artikel is ook de link naar de enquête te vinden. 


Net over de grens met Nederland teelt Ronnie Jansen aardbeien. Hij spreekt op LinkedIn de hoop uit dat retailers en consumenten rekening houden met de gestegen productiekosten. 

Het al genoemde rondetafelgesprek kreeg veel (landelijke) media-aandacht. Tot tevredenheid van LTO, dat er hier meer over schrijft. Diezelfde belangenbehartiger gaf op vrijdag ook een update over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor boeren en tuinders. Bekijk de update hier. 

Bij de NOS een verhaal over 'een meevaller' voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat als gevolg van de hoge energieprijzen. Producenten van duurzame energie kunnen zonder subsidie. "Wind en zon hebben op dit moment geen euro subsidie nodig", zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). "Op dit moment is het duurzame energie die de energierekening binnen de perken houdt. Fossiel is nu onbetrouwbaar en duur, terwijl duurzaam betaalbaar en betrouwbaar is." 

Van der Gaag verwacht niet dat er nu massaal nieuwe projecten zullen worden opgezet die zonder subsidie kunnen. "De investeringen gaan over tientallen jaren. Ik verwacht niet dat de gasprijs zo lang hoog blijft. In het begin van de coronacrisis was gas nog bijna gratis." 

Ondertussen gaan de hulpacties bij AGF-bedrijven door.

"Ik kan ondertussen mede delen dat wij al drie weken een vracht naar Polen hebben gebracht. We zijn echt mega gesponsord", vertelt Amanda Snepvangers van uienverwerkingsbedrijf Snebo. "Talloze omwonenden hebben hun steentje bijgedragen door acties te starten in hun winkels. Hiermee onderhouden we opgehaalde familieleden uit Oekraïne van medewerkers van Snebo Polen. Mijn collega Grant van Snebo Polen ontfermt zich verder hierover. De opkomst was echt geweldig en dit toont aan dat als er wat is, we allemaal klaar staan voor elkaar!"

Samen hebben we het voor elkaar gekregen om een volle vrachtwagen naar Gmina Markuszów te sturen", zo meldt Verdonk Broccoli.

Een paar duizend tandenborstels met tandpasta, ontelbare pakken maandverband, tampons, luiers en billendoekjes. Pallets vol drinken, koekjes, snoep en speelgoed voor de kleintjes.
Dozen vol paracetamol en andere griepmedicijnen. En als laatste 1 pallet bloemkool en 2 pallets peen voor de warme maaltijd."

Ook Gert Koekoek van Groenteproducties Flevoland was weer voor de Oekraïners in de weer, zo meldde hij gisteren op social media:"Vanmorgen 8.30 telefoon: er is vannacht een bus vol vluchtelingen aangekomen, en ze hebben niets bij zich, alleen wat kleding. Deze vluchtelingen komen uit oost-Oekraïne. Hun huizen zijn plat gebombardeerd. 9.00 samen met de jongens van de EBF Foundation Elburg fruit en groentepakketen gemaakt. En de eerste levensbehoeften geregeld. Om 12.00 hebben we ze allemaal van voedsel e.d. kunnen voorzien. Een geluk: ik had vrij vandaag, dus tijd zat."

"Deze week mocht ik wat vertellen over de graanmarkt en de Nederlandse graanteelt op NPO Radio 1 en bij EenVandaag", vertelt Jurriaan Visser van Cebeco. "Wat deze crisis in mijn ogen duidelijk maakt is dat (lokale) voedselvoorziening, ook in deze ‘moderne tijd’ enorm belangrijk is. Ik hoop dat we ons daar als samenleving van bewust blijven. Als we als burger voldoende, duurzaam, lokaal geproduceerd eten willen hebben, dan zullen we dit als consument moeten betalen."

Bij Jan Linders aan de Weurtseweg hangen sinds een paar dagen zelfgemaakte Oekraïense vlaggen aan de gevel. Ze zijn ook te koop. "Van de 15 euro die je ervoor betaalt, gaan er 15 naar Oekraïne", vertelt Hennie Linders (61), eigenaar van de bekende buurtsuper in het Waterkwartier aan De Gelderlander.

De familie Moroz vluchtte uit Kiev en werd opgevangen in West-Friesland. Grigoriy is niet onbekend in de regio. Hij werkt vanuit de Oekraïne al 13 jaar voor Enza Zaden. Het gevoel is dubbel, zegt Grigoriy tegen NHNieuws. Natuurlijk is hij blij dat hij zijn gezin veilig naar Nederland heeft kunnen loodsen. Weg van het geweld, weg van het gevaar. Aan de andere kant is er de onzekerheid over de toekomst. Kunnen ze ooit nog terug naar huis, terug naar Kiev? En wat treffen ze dan aan?

De Europese Unie kan op dit moment nog niet zonder olie en gas uit Rusland, zei premier Mark Rutte op bezoek in Litouwen. Dat land vindt dat er meer sancties tegen de Russische oliesector moeten komen om het te straffen voor de inval in Oekraïne.

n 2021 waren er in het Nederlandse bedrijfsleven ruim 3 duizend bedrijven die goederen naar Rusland exporteerden. Hiervan is 40 procent een groothandelsbedrijf en 10 procent machine-industrie. Bijna 2 duizend bedrijven importeerden goederen uit Rusland. Ook hier zijn de groothandelaren de grootste groep (bijna 30 procent), gevolgd door machine-industrie (5 procent) en detailhandel (4 procent). Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is een avondklok aangekondigd. Die zal vanaf woensdagavond gelden van 20.00 uur 's tot 07.00 uur 's ochtends plaatselijke tijd. Burgemeester Vitali Klitsjko heeft de avondklok bekendgemaakt via Telegram. "Ik vraag iedereen thuis te blijven of naar de schuilkelder te gaan wanneer het luchtalarm afgaat."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven