Stephan van Marrewijk (Vicasol) over transportstaking, zandstorm en vluchtelingen in Oost-Europa

"Ik verwacht dat de tomaten tot aan Pasen goed aan de prijs blijven"

Tholen - In Almeria begint het aanbod van groenten als komkommers en paprika's richting het einde van het seizoen te lopen. "Van andere producten, zoals aubergines en courgettes zijn er nog verschillende voorjaarsoogsten", vertelt Stephan van Marrewijk van de Spaanse coöperatie Vicasol.

"De vraag naar tomaten is erg groot. Het aanbod is klein en daardoor zijn er hogere prijzen dan andere jaren rond deze tijd. Nederland begint wel wat later, maar is toch met een goede inhaalslag bezig door het mooiere weer de afgelopen dagen. Hierdoor denk ik dat de zogenoemde latere start toch wel mee gaat vallen. Wel denk ik dat de tomaten tot aan de Pasen goed aan de prijs zullen blijven en dat dit de overgang van Spanje naar Nederland niet in de weg zal zitten", aldus Stephan.

Volgens hem heeft de onrust in Oost-Europa vooral impact op het transport. "De brandstofprijzen rijzen de pan uit. Dit maakt het moeilijk voor de transporteurs om het hoofd boven water te houden. Er moeten hierdoor hogere transportprijzen woorden doorberekend. De kleinere zelfstandige transporteurs zijn daarom in staking. Zij blokkeren de wegen en proberen degenen die wel laden op allerlei manieren tegen te houden. Daardoor wordt de aanvoer ook verstoord deze dagen, zeker ook voor de lokale supermarkten. De onrust in Oost-Europa heeft ook veroorzaakt dat er nu 2 miljoen mensen meer in Polen verblijven dan voor het conflict in de Oekraïne. Dat merken we aan de stijgende vraag, met name in Polen, maar ook andere Oost-Europese landen."


"Deze week is er over Almeria een zandstorm vanuit de Sahara komen overwaaien (de zogeheten Calima) en die heeft alles bedekt met een dikke laag Sahara-zand dat op de kassen ligt en het zonlicht blokkeert. Deze zandstorm waait door tot aan Nederland. We wachten nu weer op 'schone' regen zonder zand om de kassen weer enigszins schoon te krijgen. Maar dit gaat zeker invloed hebben op de normale producties deze week", besluit Stephan.

Voor meer informatie:
Stephan van Marrewijk
Vicasol
04738 Puebla de Vicar, Almería
Tel: +34 950 55 32 00
stephan@vicasol.com 
www.vicasol.es


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven