Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

1,9% afkeuring door KCB bij import groenten en fruit

In 2021 werden door het Kwaliteits-Controle-Bureau ruim 100.000 controles uitgevoerd op geïmporteerd groenten en fruit. Van de circa 1769 miljoen kilo product werd 1,9% afgekeurd. Het gaat om 1944 afkeuringen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het KCB dat in haar jaarverslag schrijft:

Bij import is de inspectieplicht voor de verschillende producten gebaseerd op een risicoanalyse. CLIENT Import selecteert de importzendingen die moeten worden geïnspecteerd op basis van jaarlijks vastgestelde inspectiepercentages per product-landcombinatie. De inspectiepercentages worden gebaseerd op het
aantal kwaliteitsproblemen in het jaar ervoor. Bij toename stijgt het inspectiepercentage, bij afname daalt deze. Dit leidde in 2021 tot de uitvoering van 101.315 controles (ca. 1.769 miljoen kg product). Hiervan is 1,9% afgekeurd (1.944 afkeuringen). Het aantal importcontroles is licht gestegen in vergelijking met het aantal importcontroles groenten en fruit in 2020 (97.622). Het afkeuringspercentage is sterker gestegen van 1,5% naar 1,9%.

Bij export is de inspectieplicht voor de verschillende producten gebaseerd op vaste inspectiepercentages. Voor zendingen met specifiek genormeerd product is dit 60% en bij alleen algemeen genormeerd product geldt 10%. RIK-deelnemers hebben een vast percentage van 5%. Per exportzending wordt een steekproef
uitgevoerd op één product, waarbij het product op basis van een risico-inschatting wordt geselecteerd. In 2021 zijn totaal 320 partijen afgekeurd bij exportcontroles. Dit aantal is hoger dan het aantal afgekeurde partijen in 2020 (280 afgekeurde partijen). Het aantal zendingen waarvoor een normcontrolecertificaat voor export is opgesteld, was 224.941. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan in 2020 (97.874). Deze stijging wordt veroorzaakt door de export naar het Verenigd Koninkrijk.

Bron: KCB Jaarverslag 2021

Publicatiedatum: