Enrico Smolik, directeur van Smolik Obst- und Gemüse

"De vraag naar meloenen neemt eerder af"

Smolik Obst- und Gemüse biedt het hele jaar door meloenen aan. Directeur Enrico Smolik vertelt dat de vraag momenteel echter niet bijzonder groot is. "De meloenen zijn wel bijzonder populair in grootkeukens, aangezien ze eenvoudig te verwerken zijn en zowel geschikt zijn voor consumptie alsook voor decoratiedoeleinden", zegt Enrico. De water-, honing-, Cantaloupe- en Galia-meloenen, die het bedrijf via Nederlandse importeurs afneemt, komen uit Spanje en van overzee.


Enrico Smolik 

"In goede tijden krijgen we per soort circa 10-20 kratten binnen, in de afgelopen tijd komen we op circa 4-6 kratten per soort. De kratten zijn daarbij verschillend gevuld: zo is er in een krat circa 16-20 kg aan watermeloenen te vinden, terwijl andere kratten 7-9 kg honingmeloenen of 5-6 kg Cantaloupe- en Galia-meloenen bevatten", beschrijft Enrico.

De kwaliteit is momenteel zeer wisselend. "De meloenen worden deels zeer onrijp aangeleverd, waardoor we ze hier nog wat na moeten laten rijpen, en deels arriveren ze ook te rijp bij ons. Om ze precies op de juiste rijpingsgraad te houden is momenteel niet zo eenvoudig, omdat de vraag naar meloenen in z'n algemeenheid iets afneemt."

Twee derde van zijn omzet behaalt het bedrijf door middel van het uitleveren van producten. Momenteel moet Smolik ook om zien te gaan met de sterk stijgende prijzen en de daarmee verbonden prijstoeslagen. "We hopen dat onze klanten ons desondanks trouw blijven. Zelfs grote bedrijven hebben immers met de actuele situatie te kampen."

Tijdens de eerste lockdown in 2020 had het bedrijf uit Freiburg te maken met grote omzetverliezen, die dankzij overheidssteun echter goed gecompenseerd konden worden. "We hoefden gelukkig geen medewerkers te ontslaan. Aangezien onze horecaklanten in de zomer ook weer terugkwamen, konden we de schade ook weer een beetje inhalen. Ik denk echter dat we bij veel producten niet meer dezelfde cijfers zullen gaan bereiken als we voor corona deden", vreest Enrico.

Grote prijsverlagingen
"Bij sla hadden we aan het einde van het seizoen 2020/2021 bijna half zo hoge prijzen als in seizoen 2021/2022". Smolik kon weliswaar bijpassend hoge omzetcijfers schrijven, maar gezien de net zo grote prijsverlagingen was de euforie eerder bescheiden. "We hebben de eerste kruiden, maar ook producten zoals daslook en rucola, uit de regio ontvangen. Sla uit de kas zal dit jaar echter waarschijnlijk geen grote rol spelen, omdat de kosten simpelweg te hoog zijn. Daarom wachten veel bedrijven eerder op het vollegrondseizoen", zegt Enrico tot slot.

Voor meer informatie:
Enrico Smolik
SMOLIK Obst- und Gemüse GmbH
Robert-Bunsen-Str. 7
D-79108 Freiburg, Duitsland
Tel: +49 761 59035960
info@smolik-obst.de 
www.smolik-obst.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven