Inflatie leidt tot lokale protesten

Marokko beperkt export ronde tomaten naar EU om lokale voedselvoorziening richting de Ramadan veilig te stellen

Marokko zal de uitvoer van tomaten, die hoofdzakelijk naar Europa gaan, beperken om een stijging van de lokale prijzen vóór de Ramadan tegen te gaan. Dat melden diverse media. De maatregel wordt toegevoegd aan een reeks van maatregelen wereldwijd. De oorlog in Oekraïne versnelt de voedselinflatie die al aan het stijgen was en zet regeringen aan om de binnenlandse voedselbevoorrading veilig te stellen door de handel met het buitenland te beperken.

Naar verluid wil Marokko de voedselvoorziening veiligstellen voor de Ramadan die binnenkort van start gaat. Daarom geldt er onder meer een exportverbod voor ronde tomaten. De cherrytomaten vallen niet onder het exportverbod.

Fatiha Charrat, commercieel en marketingdirecteur voor Delassus reageert als volgt:"Omdat de markt voor tomaten in Europa erg sterk is, zetten importeurs de Marokkaanse leveranciers onder druk. Dit veroorzaakte uiteindelijk twee problemen. Ten eerste was er op een kritiek moment een prijsstijging op de binnenlandse markt. Tomaat is de basis van de Harira, de Marokkaanse soep die mensen tijdens de rammadan consumeren. Dit betekent dat een gebrek aan tomaten in deze periode verwoestend is voor de consument. Het tweede probleem is dat sommige exporteurs door de prijzen in Europa zouden worden aangemoedigd om tomaten van categorie 2 te gaan verzenden. Om de export van Cat 2 te voorkomen en onze binnenlandse markt te stabiliseren, zal ONSSA, de Marokkaanse overheid voor voedselveiligheid, het controleniveau verhogen om ervoor te zorgen dat Cat 2-tomaten niet worden geëxporteerd. De regering heeft de export naar Afrikaanse landen die cat 2 gebruiken al stopgezet.”

De enorme prijsstijging van brandstof en van producten als tomaten zorgt voor maatschappelijke onvrede in Marokko, waar op 20 februari in verschillende steden protesten werden gehouden. De regering heeft een reeks subsidies en maatregelen goedgekeurd om de situatie het hoofd te bieden en prijsstabiliteit te handhaven.

Volgens regeringswoordvoerder Mustafa Baitas hebben er bijeenkomsten plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de transportsector waarin is besloten om directe hulp aan deze sector toe te kennen. De overheid heeft ondertussen een platform gecreëerd waar bus- en vrachtwagenbedrijven en -bestuurders hun gegevens kunnen invoeren.

De marktprijs van tomaat, die opliep tot 14 dirham of € 1,20 per kilo, zal volgens de minister de komende dagen dalen. "De tomatenoogst is omvangrijk en dekt de binnenlandse vraag," zo zei hij.

De woordvoerder zei dat de prijs van tomaat is gestegen als gevolg van prijsstijgingen op de internationale markt, waar de prijs € 1,50 euro bereikte, de toename van de export en speculaties van tussenpersonen. De regering is twee weken geleden al begonnen met het nemen van verschillende maatregelen om de situatie te stabiliseren.

Baitas wees er tijdens een persconferentie op dat overheidsinstanties het aantal vrachtwagens dat het land met exportproduct verlaat, controleren.

Bron: efeagro.com

Marokko stuurt elk jaar ongeveer 430.000 ton tomaten naar de Europese Unie, waarmee het de grootste externe leverancier van de Unie is. Door de droogte in het Noord-Afrikaanse land is de prijs van een van Marokko's goedkoopste verse basisvoedingsmiddelen de afgelopen weken sterk gestegen. De inflatie heeft geleid tot zeldzame protesten in het land.

 

 

 

 

 

Exportbeperkingen zouden de lokale prijs voor tomaten halveren tot minder dan 5 dirham (€ 0,46) per kilo.

Bron: bnnbloomberg.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven