Jamiee Burns - JR's Orchards

"Nieuw-Zeelandse appelrassen dit seizoen twee maten groter"

De Nieuw-Zeelandse appel- en perenexporteur JR's Orchards is begonnen aan het meest veelbelovende seizoen van de laatste jaren, hetgeen te danken is aan de ideale omstandigheden en de vasthoudendheid van het bedrijf waardoor het er ondanks de pandemie in geslaagd is om uit te breiden op belangrijke markten. 

Operationeel directeur Jamiee Burns vertelt dat JR's Orchards tijdens haar 14 weken durende programma zo'n 255.000 kartons appelen zal verladen, wat neerkomt op een groei van 25% ten opzichte van 2020, dat een sterk seizoen was. Haar merk ECCO staat wereldwijd bekend als kwaliteitslabel voor premium appelen en peren, terwijl het appelmerk Capital werd ontwikkeld voor strategische differentiatie op de markt. Tussen maart en mei zullen er ook 10.000 kartons peren worden vermarkt. 

JR's Orchards teelt vier peren- en zes appelrassen voor de export naar Azië, Europa en het Midden-Oosten. 

Het perenseizoen ging op 28 februari van start en het appelseizoen begon op 3 maart met de pluk van de eerste Gala-appelen. 

“Alle appelrassen zijn twee maten groter dankzij nagenoeg ideale omstandigheden. We hadden een zacht voorjaar en een warme zomer. De goede regenval heeft de maten en kwaliteit van het fruit een boost gegeven, Na de afgelopen twee seizoenen met droogte te maken hebben gehad, is dit een welkome afwisseling," vertelt Jamiee. 

Ze voegt eraan toe dat de raming van JR's iets hoger was dan die van NZ Apples and Pears, die uitging van een toename van 17% ten opzichte van het seizoen 2020. 

“In 2021 hadden we wel fruit, maar beschikten we over slechts 17 van de 70 arbeidskrachten die nodig waren om het te plukken. We exporteerden 175.000 kartons appelen. Binnen de gehele sector was er sprake van een daling van 25%. Dit jaar zijn we terug op volle kracht wat betreft seizoensarbeiders dankzij het Recognised Seasonal Employers (RSE)-programma. We hebben onze markten ontwikkeld en rekenen daarom op een uitstekend seizoen."

35% van het fruit werd naar Europa geëxporteerd, 30% naar het Verenigd Koninkrijk en 25% naar Azië. Het overige deel was bestemd voor het Midden-Oosten en de opkomende Indiase markt, die weer aantrekt na de lockdown. 

Hoewel JR's Orchards er dankzij goede planning in is geslaagd haar markten tijdens de twee jaar durende pandemie uit te breiden, vormt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een nieuwe uitdaging, zo vervolgt Jamiee. 

"Nu de Russische markt op slot zit, komen groenten en fruit van over de hele wereld in Rotterdam terecht. Dit zal leiden tot ontwrichting van toeleveringsketens en de prijzen naar beneden halen. Ons fruit bevindt zich momenteel op zee en bereikt de markt over een paar weken. We werken hard om ons klantenbestand in Azië uit te breiden. waarbij de focus op Vietnam, Thailand en Maleisië zal liggen, totdat de situatie weer verbetert."

In 2023 zal JR's Orchards de eerste Lady in Red-appelen oogsten, een intens gekleurd Cripps Pink-ras (dat wordt vermarkt onder de naam Pink Lady). De pandemie heeft het bedrijf gedwongen om de mogelijkheden van nieuwe technologische oplossingen voor in haar pakstation te verkennen, zoals gerobotiseerde systemen. 

JR's Orchards is een verticaal geïntegreerd familiebedrijf dat appelen en peren teelt, verpakt en exporteert. Het bedrijf is gevestigd in de buurt van Wellington en beschikt over een appelareaal van 90 ha en een perenareaal van 8 ha. JR's Orchards exporteert in de periode van maart tot mei premium rassen naar Europa, Azië en het Midden-Oosten. 

Voor meer informatie: 
Jamiee Burns
JR’s Orchards
Tel: +64 2 7415 4556
jrs@jrs.co.nz
www.jrs.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven