Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gedeputeerde Willy de Zoete bezoekt de MKB-Deal Verkenning Reststromenhub Dutch Fresh Port

Gedeputeerde Willy de Zoete bezocht 11 maart de MKB-Deal Verkenning Reststromenhub Dutch Fresh Port. Een initiatief om samen met mkb-bedrijven van Dutch Fresh Port te werken aan het tegengaan van voedselverspilling, door groente- en fruitreststromen geschikt te maken voor consumptie of andere duurzame doeleinden.


 
Fruit met een vlekje
Kromme komkommers of appels met vlekjes op de schil. Voorbeelden van groente- en fruitstromen die de supermarkt vaak niet halen. Meestal worden deze zogenoemde reststromen gecomposteerd of vergist. Maar liever wordt er een hoogwaardige bestemming gezocht, om daarmee voedselverspilling tegen te gaan.

Piet van Vugt (Van Vugt Kruiden): "Klanten willen geen gele blaadjes of plekjes op hun kruiden. Hierdoor hebben wij per week 3 tot 5 ton restproduct. Ons bedrijf werkt volledig energieneutraal, dan moet er voor deze reststromen toch ook een meer duurzame bestemming te vinden zijn?"

Restsstromenhub
Dit is precies waar de MKB-Deal Verkenning Reststromenhub Dutch Fresh Port zich voor inzet. Een samenwerkingsverband waar vraag en aanbod samenkomt. Provincie Zuid-Holland heeft het initiatief een flinke duw in de goede richting gegeven met een subsidie van €125.000. Gedeputeerde De Zoete bezocht Van Vugt Kruiden, Olympic Fruit, Sophyn Greens en Verse Grond. Zij zag en hoorde hoe in korte tijd het belang van de reststromenhub op de kaart is gezet.

Reststromen
De verkenning van de reststromenhub is gestart met een inventarisatie van de reststromen: onder andere het type producten en welke volumes. Een complexiteit is dat de toevoer van reststromen niet altijd constant is. Daarom is een digitale tool in ontwikkeling, waarmee ondernemers eenvoudig hun reststromen aan kunnen melden. Tegelijkertijd geeft het de ondernemer ook inzicht in zijn eigen reststromen. Want om verspilling tegen te gaan, moet je ook onderzoeken hoe het ontstaat. En wat overblijft, daar wordt een nieuwe bestemming voor gezocht.

Marktplaats
Deze nieuwe bestemming zijn geïnteresseerde partijen die de groente- en fruitstromen willen verwerken tot nieuwe producten. Om vraag en aanbod samen te brengen wordt er een digitale marktplaats ontwikkelt. Waar mogelijk wordt tijdens de verkenning al een match gemaakt tussen producten en geïnteresseerde partijen. Projectleider Wendy van Vliet: "We leren van deze samenwerkingen en werken toe naar een actievoorstel om de reststromenhub daadwerkelijk te realiseren. Zo gaan binnenkort studenten van Hogeschool Rotterdam start-ups interviewen die met reststromen werken of op zoek zijn naar meerdere typen producten. Waar lopen zij tegenaan en hoe kan de reststromenhub een oplossing bieden?"

Groentepasta
Een van die start-ups is Sophyn Greens. Zij hebben een assortiment van pasta ontwikkeld op basis van 35% groente, zoals spinazie, pastinaak of rode biet. Peter van Driel (Sophyn Greens): "Vanuit onze achtergrond in de groente- en fruitproductie zagen wij dat er helaas nog te veel producten verloren gaan. Wij hebben onze krachten gebundeld en zijn na veel onderzoek en testfases tot deze groentepasta gekomen. Nu is het tijd om de markt te betreden." Een mooi voorbeeld van reststromen die een nieuwe hoogwaardige bestemming krijgen.

Wendy van Vliet: "Zo zijn er veel ondernemingen die we blij kunnen maken met ‘afgekeurde’ groente en fruit. Ik ken partijen in de buurt die avocado’s voor hun huidolieserum nu uit Afrika laten komen en de tomaten voor gezichtscrème uit Italië. Avocado’s en tomaten ‘met een vlekje’ hebben we ook op Dutch Fresh Port. Die match is snel gemaakt en ook nog veel duurzamer qua vervoer."

Samenwerken
Alle bezochte ondernemers benadrukken het belang van samenwerking. Desmond Jas (Olympic Fruit): "Wij hebben in de praktijk ook te maken met allerlei wet- en regelgeving, wat het complex maakt om restproducten opnieuw in te zetten. Alleen door ons samen te verenigingen kunnen we het systeem veranderen." Dit wordt bevestigd door Van Vliet: "Vaak ligt het niet aan de wil, maar aan de organisatorische redenen."

Gedeputeerde De Zoete was onder de indruk van de samenwerking en plannen. "Laten we de geleerde lessen die we hier opdoen, ook toepassen in andere sectoren. Want deze ondernemerskracht en samenwerking, die hebben we nodig voor een duurzame toekomst!"

Ontwikkeling
Het werkbezoek werd afgesloten bij Café Clementine, onderdeel van Verse Grond. Een pop-up restaurant waar bewoners en bedrijven samenkomen in de ‘achtertuin’ van Dutch Fresh Port. Onder het genot van lokaal geproduceerd groente- en fruit. In de toekomst ook met her en der een vlekje, hoe kan het ook anders.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Publicatiedatum: