Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michael Schindler, Schwanteland Gartenbau:

"Witlofprijs iets onder het niveau van vorig jaar, bij enorm gestegen teeltkosten"

Bij de huidige voorjaarsachtige temperaturen en de eerste voorjaarsbodes uit Duitse teelt raakt de witlof traditioneel op de achtergrond. Maar het hoofdseizoen duurt meestal tot aan Pasen, weet Michael Schindler (rechts), salesmanager van SL Schwanteland. Het bedrijf dat gevestigd is in Oberkrämer (Brandenburg) heeft één van de grootste witlofkwekerijen van Duitsland en levert het hele jaar door verse witlof aan de retail en groothandel in heel het land.


In de moderne kwekerij wordt 12 maanden per jaar conventionele witlof geteeld.

Actuele prijsdruk
De oogst is dit jaar zeer goed geweest. "Zowel qua hoeveelheid alsook qua kwaliteit was het top, en we hadden tot nu toe een relatief hoog aandeel aan grote witlof." Dit was volgens Michael ook in andere teeltlanden het geval. "Ook de vooraanstaande teeltlanden Nederland, België en Frankrijk hadden een grote oogst en dit drukt momenteel op de prijs. Alles bij elkaar liggen de prijzen iets onder het niveau van vorig jaar bij enorm gestegen teeltkosten." Het valt daarom te hopen dat er snel sprake zal zijn van een prijsstijging, voegt Michael eraan toe.


Directeur André Krötz (rechts) en productieleider Marcus Bielinski van SL Gartenbau.

Verkooppotentieel in de zomer
Witlof wordt nog steeds gezien als winterproduct. Michael: "Het hoofdseizoen duurt ongeveer tot aan Pasen, daarna neemt de vraag normaal gesproken merkbaar af en dalen de prijzen mee." Desalniettemin oogst men ook tijdens de zomermaanden tonnen witlof om aan de vraag naar regionale bladgroenten tegemoet te komen. "Naar mijn idee is het gat in de zomer in de afgelopen jaren kleiner geworden, aangezien er simpelweg meer regionaal aanbod is. Ook de handel waagt zich buiten het hoofdseizoen aan verkoopacties. Desondanks zie ik nog wat meer speelruimte", wijst Michael op het verdere verkooppotentieel van de zomerwitlof.


Verse witlof wordt overwegend in flowpacks van 500 gram (per 3 stuks) verkocht. 

Positieve groeicijfers
De witlofteelt heeft een lange traditie bij Schwanteland en wordt hier sinds 1962 geteeld. Tegenwoordig staat er circa 4.000 m2 voor de teelt ter beschikking, volgend jaar staat de start van de bouw van een nieuwe bedrijfshal gepland. "Dankzij een uitgekiende teelttechniek kon de netto oogst in de afgelopen jaren vergroot worden. Qua afzet is de vraag groter en stabieler geworden", concludeert Michael. 

Foto's: SL Schwanteland

Voor meer informatie:
Michael Schindler
SL Schwanteland GmbH
Perwenitzer Chaussee 2 
16727 Oberkrämer/OT Vehlefanz, Duitsland
+49 33 04 2051 28
handel@sl-schwanteland.de
www.sl-gartenbau.de

Publicatiedatum: