Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Conflict Oekraïne: Grote economische gevolgen voor Nederlandse boer en Rusland verder geïsoleerd

Tholen - De oorlog in Oekraïne is inmiddels meer dan 2 weken aan de gang en het einde lijkt helaas nog niet in zicht. Wel is een nieuwe ronde vredesonderhandelingen vanochtend van start gegaan. Er komt verder ook steeds meer inzicht in de gevolgen door de oorlog. Hieronder weer een update over de gevolgen voor de AGF-sector. 

Hulpacties
We beginnen deze update met wat kleine lichtpuntjes, gedurende de opeenvolging van verschrikkelijke berichten. De vele hulpacties blijven onverminderd doorgaan. Zo sluit restaurant Hof aan Zee in het Zeeuwse Dishoek haar deuren voor enkele dagen om in Polen voor Oekraïense vluchtelingen te koken. "De afgelopen twee jaar hebben wij als restaurant ervaren hoe fijn het is als anderen zich ongevraagd voor je inzetten en dus vertrekken we komende woensdag richting Polen", melden zij in een statement. Hier kan worden bijgedragen aan de actie van het restaurant. 

Fruit Queen is nog steeds druk bezig met de goederen voor Oekraïne te verzamelen. "De vierde auto komt vandaag laden! Op maandag komt de vijfde en daarna hopelijk meer! Bij deze wil ik iedereen Fruitfactor B.V. Fruta del Huerto Fresh Source Group B.V. Stoffels Tomaten Van Oers United Van Den Berge Deniz Fruit Opstal Transporten Direct Source International bedanken dat wij samen een bijdrage mochten leveren voor de situatie in Oekraïne!"


Foto: Fruit Queen

Ook Postuma AGF geeft een update op haar facebook over haar hulpactie. "Afgelopen weekend kwamen de berichten dat de opvang dicht zou gaan, omdat het oorlogsgeweld erg dicht bij de Poolse grens kwam. Later werd dat besluit teruggedraaid en is de opvang open gebleven. De vluchtelingen die daar komen, krijgen bij aankomst een warme maaltijd aangeboden", schrijven zij. 


Foto van de Facebookpagina van Postuma AGF

Economische gevolgen
LTO stelt dat de oorlog grote economische gevolgen heeft voor de Nederlandse boeren. "De kosten voor grondstoffen, kunstmest en energie lopen sterk op terwijl de opbrengstprijzen hoogst onzeker zijn." In de plantaardige sectoren zoeken ondernemers voor bepaalde productgroepen vanwege handelsbelemmeringen naar alternatieve afzetmarkten. Dit zet prijzen onder druk en anderzijds voor logistieke uitdagingen. De forse kostenstijgingen voor boeren en tuinders komen nog niet terug in de prijs die zij voor hun product krijgen, waarmee het verdienvermogen verder onder druk komt te staan. Dit schrijft Nieuwe Oogst. LTO Nederland vraagt de overheid om maatregelen om de impact te verzachten. Ook Agractie vraagt om maatregelen. 

Veel kunstmest komt uit (Wit-)Rusland. De oorlog en het wegvallen van export leidt niet direct tot braakliggende velden, schrijft LTO Nederland, maar de kosten gaan stijgen. De stijgende kosten en zorgen over de beschikbaarheid van kunstmest onderschrijven het belang van verlenging van de derogatie, aldus de belangenbehartiger. Dat is echter geen volwaardige vervanger van alle kunstmest. Het is ook daarom belangrijk dat Brussel sneller stappen neemt om kunstmestvervanging (RENURE) met bewerkte dierlijke mest toe te staan, vindt LTO. 

Het Nederlandse kabinet verlaagt de accijnzen op brandstof per 1 april. Dat betekent 17 cent per liter loodvrije benzine minder belasting en 11 cent per liter diesel. Per 1 juli gaat ook de btw op gas en elektriciteit omlaag, van 21 procent naar 9 procent. Het kabinet maakte het maatregelenpakket vrijdag bekend. Ook in België wordt aan accijnsverlaging gewerkt. De verlaging van accijnzen op brandstof is, volgens TLN, echter geen oplossing. "Zelfs al zou de overheid de accijns helemaal schrappen, dan nog zou de stijging niet gecompenseerd worden."

De Limburger sprak met Ton Holthuijsen van Fosse Eugenia, over zijn aanstaande vertrek bij de coöperatie, en over de roerige tijden. Achter de betaalmuur in de krant zegt hij: "Groente duurder? Het is als met benzine: de mensen blijven gewoon rijden."

Radio 1 sprak Bert De Keyser, slateler in Sint-Katelijne-Waver en provinciaal voorzitter van de Boerenbond in Antwerpen. Hij legde uit dat de verwarming niet zomaar omlaag kan in de serre. De teler teelt zelf eikenbladsla, andijvie en groene bladselder. Hij riep energiebedrijven op goed naar de contracten met telers te kijken over afname van lokaal opgewekte energie om te voorkomen dat ze over de kop gaan. Ook ging hij in op de gevolgen voor de prijsvorming op de markt. Nu loopt het aanbod vrij gespreid, maar het is onzeker wanneer de producties uit uitgestelde teelten allemaal precies op de markt komen. 

Bedrijven blijven Rusland de rug toekeren
Onderwijl blijven bedrijven en instanties Rusland de rug toekeren. Zo meldt VMT dat de grootaandeelhouder van de Nederlandse salademaker Johma het geld van Russische oligarchen gaat verwijderen uit zijn investeringen. Het moederbedrijf van Johma werd in 2020 verkocht aan dit fonds dat is opgericht door de Rus Alexander Knaster. 

De Telegraaf schrijft dat van de 80 Oekraïense personeelsleden van de fabriek van Johma in Polen een deel naar het oorlogsfront is vertrokken om mee te vechten. "Sommigen gaan terug om te vechten. Het is hartverscheurend om dit van zo dichtbij mee te maken", zegt topman Erik Bras. 

Verder bericht Nieuwsblad Transport dat Maersk van plan is om zijn belangen in Russische havens te verkopen vanwege de Russische inval in Oekraïne. Maersk heeft een minderheidsaandeel van bijna 31 procent in Global Ports Investments. Daaronder vallen zes haventerminals in Rusland en twee in Finland. Zo stopte het bedrijf eerder al met het vervoer van goederen tussen Europa en Azië over de Russische spoorwegen vanwege de sancties tegen Rusland. Ook schortte Maersk vrijwel al zijn rederijdiensten aan Rusland op. 

Ook het Canadese concern McCain Foods ziet af van de bouw van een nieuwe fritesfabriek in Rusland. De fabriek was gepland in deelregio Toela-Oblast, niet ver van de grens met Oekraïne en Wit-Rusland. De voorbereidingen van de bouw waren al gestart. 

De overheid stopt verder met het verzekeren van export naar Rusland. Dit schrijft Nieuwsblad Transport. Bedrijven die exporteren naar Rusland, Belarus en Oekraïne kunnen geen beroep doen op de exportkredietverzekering die de Nederlandse overheid aanbiedt. Per geval wordt beoordeeld of deze nog in aanmerking komt voor volledige dekking. 

Oekraïne heeft kunstmest nodig voor eigen gebruik
Oekraïne zelf heeft de export van kunstmest verboden vanwege de oorlog met Rusland. Volgens de Oekraïense regering is kunstmest nodig voor eigen gebruik om zo te zorgen voor voldoende voedsel. Het land had eerder al de uitvoer van verschillende landbouwproducten zoals graan verboden. Dit meldt Transport Online

Rusland dreigt, nu steeds meer Westerse bedrijven uit het land vertrekken, bedrijven te nationaliseren en in eigen hand te nemen. De NOS zet op een rijtje wat dat eventueel kan betekenen. Bedrijven kunnen zo'n nationalisatie alleen ontlopen door hun activiteiten in Rusland weer te hervatten of aandelen te verkopen. Volgens het Russische persbureau Izvestia heeft het land zeker 59 westerse ondernemingen op het oog om te onteigenen.

Publicatiedatum: