Nieuw-Zeelandse appeloogst groter dan vorig jaar, arbeid blijft pijnpunt

De Nieuw-Zeelandse appeloogst is voor de vroege rassen iets later van start gegaan dan de afgelopen seizoenen, maar voor de latere rassen lijkt de timing vergelijkbaar te zijn.

"De volumes van de nieuwere rassen zijn gestegen en de traditionele oudere rassen zijn gedaald omdat de sector blijft overschakelen op nieuwere cultivars," legt Terry meikle, CEO van NZ Apples and Pears, uit. "De totale omvang is vergelijkbaar met die van de afgelopen jaren."

"We verwachten dat de potentiële oogst hoger zal zijn dan vorig jaar, maar omdat er geen backpackers zijn, zijn we aangewezen op onze RSE-arbeiders van de eilanden in de Stille Oceaan. Zij hebben de afgelopen jaren een geweldige bijdrage geleverd en wij zijn hun veel dank verschuldigd. Veel bedrijven zouden het zonder hen niet hebben overleefd en hun salarissen hebben de economieën van de eilanden in de Stille Oceaan geholpen om de voorbije twee jaar het hoofd boven water te houden.

In 2021 was het marktaandeel van de Nieuw-Zeelandse appelexport 54% voor Azië, 16% voor Europa, 10% voor het VK, 8% voor de VS en 4% voor het Midden-Oosten.

"Nieuw-Zeelandse telers proberen het tekort aan arbeidskrachten op te vangen door sneller over te schakelen op automatisering en boomgaarden aan te planten die effectiever kunnen worden geoogst via hulpsystemen zoals platforms, en we hebben ons RSE-migrantenprogramma met de Stille Oceaan weer op het niveau van vóór Covid gebracht."

Voor meer informatie:
Terry Meikle
NZ Apples & Pears
terry@applesandpears.nz
www.applesandpears.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven