AJ Griesel - South African Table Grape Industry

Zuid-Afrikaanse druivensector maakt zich zorgen over de extreme veranderlijkheid van Europese markt

"Alle grote spelers beleven dit seizoen anders," zo vertelt AJ Griesel, CEO van South African Table Grape Industry. De aanhoudende congestie in havens en de onzekerheid rondom de ontwikkelingen in Oekraïne hebben echter gevolgen voor de sector in zijn geheel.

Rechts: mixverpakkingen druiven worden verwerkt in Hex River, waar het piekseizoen momenteel is aangebroken 

“Bij SATI ontvangen we feedback van verschillende exporteurs en telers. Hoewel hun berichten op details van elkaar afwijken, is er één collectief thema dat veelvuldig naar voren komt en dat is de huidige uitdagende logistieke situatie. Sommigen zitten met het probleem dat hun fruit vertraging oploopt in havens, terwijl anderen er wel in slagen om hun product naar de verschillende markten te krijgen. We kunnen dus wel zeggen dat de situatie extreem veranderlijk is en dat de aankomst en beschikbaarheid van druiven behoorlijk onvoorspelbaar is."

Deze uiteenlopende ervaringen van exporteurs zijn volgens hem toe te schrijven aan de beschikbaarheid van schepen en hoe lang van tevoren er vrachtruimte werd gereserveerd. "Vervolgens hebben ook de omleidingen en vertragingen van schepen veel impact."

Zuid-Afrikaanse druiven niet sterk blootgesteld aan Russisch risico
"Door de vertraagde aankomsten kan het fruit door de markt worden geabsorbeerd, maar voor druiven snijdt het mes aan twee kanten," zo vervolgt hij. "Als sector maken wij ons zorgen over de veranderlijkheid op de Europese markt. De markt is leeg en het fruit wordt vlot verhandeld. De vertragingen leiden echter tot problemen met de kwaliteit. Onze grootste uitdaging is dat we werken met een zeer bederfelijk product dat slecht bestand is tegen vertragingen."

"Doorgaans worden tussen de 1 tot 1,7 mln kartons Zuid-Afrikaanse druiven naar de Russische markt verladen. We hebben dus niet zo'n groot bereik in Rusland, hoewel dit per exporteur natuurlijk kan verschillen."

De grootste risico's voor Zuid-Afrika liggen momenteel in Europa en het Verenigd Koninkrijk, die ongeveer 65% tot 70% van de export absorberen. De Chinese markt is nog erg terughoudend in verband met Covid-19 en blijft om verschillende redenen een lastig te bevoorraden markt. 

Voor meer informatie: 
AJ Griesel
South African Table Grape Industry
Tel: +27 21 863 0366
info@satgi.co.za
www.satgi.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven