Piekseizoen gaat in april van start

India verwacht recordoogst kokosnoten na overvloedige regenval

Vashini Exports is een gecertificeerde Indiase kokosnotenteler. Het bedrijf beschikt over haar eigen teeltareaal en levert kokosnoten aan verschillende supermarktketens en groothandelaren in onder meer het VK, Spanje, Italië, Turkije, Mauritius, Nederland, Réunion, Australië, Canada en Zuid-Afrika. De kokosnoten worden geteeld in de regio Pollachi, in het zuiden van India, een gebied dat bekend staat om de kokosnotenteelt. 

Vashini Exports bezit 38 hectare gecertificeerd land en beschikt over diverse internationale certificaten, waaronder GlobalGAP, Fair Trade, GRASP en Organic. 

Een kokospalm met een groot aantal kokosnoten. Deze foto werd genomen tijdens het seizoen 2011-2012. Dit jaar wordt er net als tien jaar geleden een recordoogst verwacht.

Sachin Beri is hoofd verkoop en marketing bij het bedrijf. Hij legt uit welke procedures het bedrijf hanteert bij de oogst. "Wanneer we onze kokosnoten oogsten dan rapen we niet alleen de rijpe gevallen kokosnoten. We kiezen de kokosnoten zorgvuldig uit en halen ze uit de palmen. Zodra de kokosnoten rijp genoeg zijn, oogsten we ze voor de export naar Europa en andere internationale markten. We controleren iedere kokosnoot op barsten, schimmels en uitlopers. Ook checken we of ze onrijp of juist overrijp zijn en worden de kokosnoten gewogen. Voor het verladen wegen we de zakken nog een keer om te voorkomen dat er slechte kokosnoten of zakken met een te laag gewicht worden geëxporteerd. Onze nauwkeurigheid bedraagt hierdoor 98%-99% en dit bespaart onze klanten geld."

Het sorteren en verpakken van de kokosnoten

Na de oogst wordt de buitenste schil van de kokosnoot verwijderd, waarna het product wordt gesorteerd op gewicht, verpakt en geëtiketteerd. De begassing vindt plaats in overeenstemming met de UKL- en EU-normen. Het kokosnotenseizoen duurt 365 dagen per jaar, maar tijdens het piekseizoen rijpen er meer noten aan de kokospalmen en zijn de maten ook beter. Tijdens het laagseizoen rijpen er minder noten en zijn deze doorgaans ook kleiner. India is de derde grootste producent van kokosnoten ter wereld, maar komt qua productiviteit op de eerste plaats. Het piekseizoen duurt van april tot september. 

"We sorteren op basis van gewicht. We leveren ons product aan supermarkten die in de meeste gevallen een stuksprijs voor de kokosnoten hanteren. De kokosnoten wegen gemiddeld rond de 400gr per stuk. We leveren rijpe, bruine kokosnoten waarvan het witte vruchtvlees wordt gegeten."

Recordoogst
Kokospalmen nemen veel water op, zowel uit de bodem als regenwater. De opbrengsten en productiviteit zijn afhankelijk van de neerslaghoeveelheid. Sachin: "Vorig jaar verbruikten de kokospalmen veel water en viel er ook veel regen. Dit seizoen rekenen we op een enorme oogst, die ongeveer gelijk zal zijn aan de recordoogst van 2011-2012. Er zal dus volop fruit voor de markt beschikbaar zijn.

Voor meer informatie: 
Sachin Beri
Vashini Exports
+91 9988 8569 69
Sachin@vashiniexports.com
www.Vashiniexports.com 
www.thecoconutgrower.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven