Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

BLE week 9:

'Duitse Elstar, Jonagold en Boskoop domineerden de markt'

Zoals gebruikelijk in het huidige moment van het seizoen domineerden Duits aanbod de appelmarkt, met name Elstar, Jonagold en Boskoop werden veel aangeboden. De kwaliteit kon over het algemeen overtuigen, soms vertoonden sommige appelen echter conditionele gebreken. Sinds 2020 is er op de Duitse markt een in Duitsland nieuw geteeld appelras onder de merknaam Fräulein verkrijgbaar. In Frankfurt was dit ras herhaaldelijk verkrijgbaar,  qua smaak overtuigde dit appelras en kreeg het een goede vraag.
Italiaanse en Franse ladingen vulden het aanbod aan, in Keulen verschenen steeds meer Belgische en Nederlandse partijen. Importen uit Oost-Europa hadden volgens de BLE slechts een completerend karakter.

In Frankfurt werden Duitse Jonagold en Jonagored appelen in grote kratten van 120 kg tot 180 kg overgeslagen, ze werden bij voorkeur aan supermarkten in Zuid-Duitsland geleverd. De vraag was aanvankelijk over het algemeen eerder zwak, pas vanaf halverwege de week verbeterden de afzetmogelijkheden zich op verschillende plaatsen. In Hamburg stonden rode en sappige Elstar en Wellant appelen uit Duitsland in de schijnwerpers. De prijzen bleven meestal constant. In München daalden de prijzen van binnenlandse appelen aanvankelijk, aangezien de afzet beperkt was vanwege de carnavalsvakantie.

Peren
Deze week lag de focus weer op Zuid-Afrikaanse, meestal kleine, Williams Christ-peren, gevolgd door iets minder geleverde Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria. De prijzen bleven gelijk op een hoog en stabiel niveau, niet in de laatste plaats vanwege de nog altijd gespannen scheepslogistiek.

Druiven
Door een gebrek aan afzetkanalen evenals een afgezwakte kooplust, stond er in delen van Duitsland een te groot aanbod gereed. Dit leidde tot prijsverlagingen, op sommige plaatsen zelfs grote prijsverlagingen.

Sinaasappelen
Het aanbod van de late rassen breidde zich uit. Navelate en Lane Late uit Spanje vormden inmiddels de basis van het aanbod. De vraag kon zonder problemen gedekt worden. Wat betreft de prijzen waren er geen wezenlijke veranderingen. Soms trokken de prijzen aan als gevolg van het aanbod.

Mandarijnen
Het seizoen liep langzaam ten einde: bij voorjaarsachtige temperaturen nam de vraag duidelijk merkbaar af. De handelaren waren vaak gedwongen om de bestaande prijzen te verlagen, want alleen zo kon het aanbod op tijd kwijtgeraakt worden.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de markt, gevolgd door Turkse Enterdonato en Lama. Uit Italië werden slechts kleine hoeveelheden ter beschikking gesteld; deze citroenen waren van een hoogwaardige kwaliteit. De prijzen bleven over het algemeen stabiel.

Bananen
Het voorjaarsachtige weer had een positieve uitwerking op de afzetmogelijkheden. De vraag trok aan, maar kon zonder problemen gedekt worden. De prijzen ontwikkelden zich verschillend.

Bloemkool
Franse en Italiaanse ladingen domineerden de markt, Spaanse en Belgische bloemkolen vulden het aanbod aan. Aan de ronduit goede vraag kon zonder problemen worden voldaan.

Sla
Bij kropsla domineerden Belgische partijen, gevolgd door Italiaanse. Franse en Nederlandse partijen vulden het aanbod aan. Een gebrek aan afzetimpulsen dwongen de handelaren in Hamburg tot prijsverlagingen.

Komkommers
Bij de komkommers domineerde inmiddels de aanvoer uit Nederland en België. Alles bij elkaar is het beperkte productaanbod verantwoordelijk voor de verschuiving in het aanbod, wat zich ook in de licht aantrekkende prijzen weerspiegelt. Het Duitse aanbod nam toe. 

Tomaten
Er was een breed assortiment beschikbaar, met name van Spaanse tomaten. Maar ook uit Marokko, Turkije en Italië stond er een aardig aanbod gereed. Nederlandse en Belgische ladingen vulden het aanbod aan. De vraag presenteerde zich ronduit goed.

Paprika's
Spaanse partijen domineerden de markt, Turkse en Marokkaanse paprika's completeerden het aanbod in kleine omvang. Aan de vraag kon als gevolg van minder aanvoer niet doorlopend gedekt worden. De prijzen klommen daardoor op veel plaatsen omhoog.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven