Opbrengst eerste aardbeien BelOrta gaat naar slachtoffers in Oekraïne

Vandaag is het aardbeienseizoen bij BelOrta van start gegaan met de verkoop van de eerste aardbeien. De eerste aardbeien, van de variëteit Sonata, werden aangevoerd door Lieven Colembie uit Halle. De opbrengst schenkt de coöperatie via Oekraïne 12-12​ aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

We hebben er even op moeten wachten maar vanaf vandaag zijn er weer lokaal geteelde aardbeien beschikbaar bij BelOrta. Koper Special Fruit uit Meer kocht de eerste kist aardbeien aan een symbolisch bedrag van €125 per bakje aardbeien van 500 gram. BelOrta verdubbelt dat bedrag en schenkt zo €2.000 aan Oekraïne 12-12 voor humanitaire hulp aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.


Daan De Keyser (BelOrta) en Johan Van Alphen (Special Fruit) met de eerste BelOrta aardbeien van 2022

Meer en meer substraatteelt
BelOrta vermarktte de afgelopen jaren tussen de 9.000 - 10.000 ton aardbeien per jaar. Hoewel de productie dan wel op eenzelfde niveau bleef, is er over de afgelopen 5 jaar er een duidelijke verschuiving merkbaar van vollegrondsteelt naar substraatteelt. Waar in 2017 nog ruim 71% van de aardbeien bij BelOrta geteeld werd in vollegrond, is dat aantal intussen gedaald naar 35%. Het areaal substraatteelt neemt verder toe en bedraagt voor dit seizoen 65% van het totale areaal.

Elsanta, Portola, Elegance, Malling Centenary en Sonsation blijven de hoofdrassen bij BelOrta. Traditioneel is de vroege soort Sonata de eerste bij BelOrta.


BelOrta-producenten Lieven en Martine met de eerste aardbeien

Rpet punnet
De aardbeien van BelOrta worden verpakt in kartonnen punnets of Rpet-punnets, gemaakt van 100% gerecycleerd PET-materiaal en op hun beurt 100% recycleerbaar. Deze Rpet-punnet werd in 2021 gelanceerd en werd zo een van de eerste circulaire verpakkingen in de sector met een heel lage ecologische voetafdruk. Bovendien zorgt de overgang van pet- naar Rpet-punnets voor een vermindering van maar liefst 450 ton CO2-emissie per jaar, waardoor ze ook één van de meest duurzame verpakkingen op de markt is.

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)15 55 11 11
info@belorta.be 
www.belorta.be   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven