Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Warnez stuurt vrachtwagen met verse aardappelen naar Oekraïne

Conflict Oekraïne: Zorgen om voedselcrisis, koopkracht zwaar onder druk en Nederland bereidt zich voor op vluchtelingen

Tholen - Het conflict in Oekraïne blijft onverminderd voortduren. Verschillende steden worden, ondanks meerdere pogingen tot een tijdelijk staak-het-vuren, constant bedreigd door Russische troepen. De evacuatiepogingen blijven doorgaan. Ondertussen kwam naar buiten dat de Nederlandse koopkracht zwaar onder druk komt te staan door de oorlog, steeds meer bedrijven worden onder druk gezet om alle zaken met Rusland te boycotten en de steun blijft vanuit verschillende hoeken komen.

Warnez steunt ook de getroffenen in Oekraïne met een vrachtwagen vol aardappelen
"Warnez staat voor een open bedrijfsvoering, we zetten dagelijks in op samenwerken met ons team van diverse nationaliteiten, uiteraard willen we dan ook onze steun en betrokkenheid bieden aan de getroffen mensen in Oekraïne.

"Iedereen moet op zijn minst toegang hebben tot basisvoeding daarom sturen we op 9 maart een vrachtwagen vol verse aardappelen richting Kiev. Deze vracht zal ter plaatse verdeeld worden onder de lokale bevolking."

Zorgen om voedselcrisis
Het Centraal Planbureau verwacht dat de inflatie in Nederland in heel 2022 zal uitkomen op 5,2%. Daardoor daalt de koopkracht dit jaar met 2,7%. Blijven de energieprijzen langer hoog dan in het basisscenario, dan loopt het koopkrachtverlies op tot 3,4%. "Zo’n koopkrachtdaling kwam in decennia niet voor", reageert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer aan het Financieele Dagblad. "De laagste inkomens krijgen het meest voor de kiezen. Het kabinet moet ophouden met dralen."

Nederland handelde nog nooit zo veel met Oekraïne als vorig jaar. Ook met Rusland was er voor de oorlog een levendige handel, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door oorlogsgeweld in Oekraïne en sancties tegen Rusland is de handel met die landen voor een deel stil komen te liggen.

Is de wereldwijde voedselzekerheid in gevaar? Komt er een nieuw voedseloproer, zoals met de Arabische Lente in 2011? Het zijn vragen die landbouwexpert Nout van der Vaart van hulporganisatie Oxfam Novib en zijn collega’s erg bezighouden. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne praten ze elkaar dagelijks bij over de actuele stand van zaken. Dit schrijft AD. "Vrij snel na de invasie in Oekraïne werd al gewaarschuwd dat dit impact zou hebben op de voedselprijzen en op de voedselzekerheid voor landen die sterk afhankelijk zijn van import. We zien nu dat dit realiteit dreigt te worden."

Uit cijfers van VLAM blijkt dat de Belgische export van land- en tuinbouwproducten en agrovoeding naar Rusland de voorbije jaren is gestegen. Dit terwijl de handelsrelatie een behoorlijke knauw kreeg in 2014 naar aanleiding van de sancties die Europa en Rusland elkaar oplegden na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Nu stokt de export landbouwproducten en agrovoeding naar Rusland echter. Dit schrijft VILT. "Er mag geëxporteerd worden, maar de goederenstromen lijken door belemmeringen grotendeels stilgevallen te zijn", vertelt woordvoerder Nicholas Courant van Fevia. "Wat betreft prepaid lading zullen producenten nog geneigd zijn te exporteren, maar als er bij levering betaald moet worden, ligt de situatie complex doordat Russische banken van het SWIFT-systeem zijn afgesloten." 

De oorlog in Oekraïne plaatst ook aardappelverwerkers voor grote uitdagingen. Dit bericht VILT. Al twee weken op rij heeft Belgapom geen prijsnotering voor aardappelen doorgegeven door een gebrek aan transacties. "We zien door het conflict in Oekraïne een toenemende impact op de handelsstromen. De bevoorrading loopt strop", zegt Christophe Vermeulen van Belgapom. Waar de aardappeltelers een maand geleden nog mooie perspectieven hadden voor de verkoop van hun resterende oogst van vorig jaar, lijkt de situatie nu iets minder rooskleurig. 

Ondertussen heeft op vraag van Boerenbond de Belgische federaal minister van Landbouw Clarinval een taskforce in het leven geroepen om de impact van de oorlog in Oekraïne op de agrovoedingsketen van nabij op te volgen. "De taskforce moet kort op te bal kunnen spelen bij wat voor impact dan ook binnen de agrovoedingsketen. We willen niet zonder energie vallen, maar we willen ook niet zonder voeding vallen."

Bedrijven onder druk
Het AD schrijft dat bedrijven die nog zaken blijven doen met Rusland te maken krijgen met boycots op de thuismarkt als ze niet vertrekken. De lijst van bedrijven die de handel met Rusland stilleggen, blijft dan ook groeien. "Als bedrijven op een sanctielijst staan dan is het logisch dat je stopt, maar dat gaat over banken en dergelijke. Maar actievoeren tegen McDonalds en Coca-Cola om ze tot vertrek te dwingen? Vanuit mensenrechtenperspectief is dat niet logisch", zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty. Dit raakt direct tienduizenden gezinnen doordat mensen hun baan verliezen. 

Distrifood meldt dat hierdoor ook Russische ondernemers in Nederland het steeds zwaarder krijgen. In Amsterdam werd in de nacht van zondag op maandag zelfs een baksteen door de ruit gegooid bij Slavische supermarkt Priwet Rossia. "Alleen maar door de naam van onze winkel", zegt de eigenaresse, die zelf Armeense is en samen met haar eveneens Armeense man de zaak runt. 

Nederlandse universiteiten bevriezen verder ook de samenwerking met kennisinstellingen in Rusland en Wit-Rusland. Zo zet ook de WUR de samenwerking met de Higher School of Economics in Moskou in de ijskast. Dit schrijft Resource. Het ministerie van onderwijs deed vorige week een 'dringende oproep' aan de Nederlandse universiteiten om de samenwerking met Russische en Wit-Russische kennisinstellingen te verbreken. Lopend onderzoek met Russische partners moet worden gestopt, er komen geen nieuwe onderzoeksprojecten.

Port of Antwerp geeft aan dat er een permanente monitoring van de situatie is. Zij houden hiervoor nauw contact met klanten en andere stakeholders van de havengemeenschap. "Onze haven heeft geen grote maritieme goederenstromen met Oekraïne. Rusland was daarentegen de vijfde belangrijkste handelspartner in 2021 met een overslag van 11,6 miljoen ton (3.16 m ton afvoer en 8,5 miljoen ton aanvoer)." Containerlading met als bestemming Rusland wordt extra gecontroleerd door de Douane, wat tot een opeenstapeling leidt. Verder is er voorlopig geen ban op schepen onder Russische vlag of in Russisch bezit. 

Hulpacties
De hartverscheurende berichten en beelden die het nieuws domineren, zorgen ervoor dat over de hele samenleving het gevoel heerst dat men niet stil kan blijven. Zo hebben Nederlandse supermarkten openlijk Oekraïense slachtoffers gesteund met geld en goederen. Voor AH, Jumbo en Aldi samen staat de teller al op ruim €2 miljoen. Lidl geeft Europa-breed €10 miljoen. Zo meldt Distrifood

De gemeente Reimerswaal bereidt zich voor op de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het college heeft afspraken met vastgoedeigenaren over tijdelijk gebruik van leegstaande panden, voor zowel korte als langere termijn. Dit schrijft Omroep Zeeland. Waarnemend burgemeester Petra van Wingerden somt tijdens haar laatste raadsvergadering de mogelijkheden op, waaronder het splinternieuwe plukkersverblijf van fruithandel Vogelaar in Krabbendijke. "De ondernemer beschikt over een huisvestingsvoorziening voor seizoenwerkers die kant en klaar en geschikt is", zegt ze. "Die ruimten zijn op korte termijn beschikbaar voor veertig tot tachtig mensen." Pas als de oogstperiode aanbreekt, zijn de gebouwen weer nodig voor de plukkers. 

Om vluchtelingen te verwelkomen zetten verschillende agrarische bedrijven zich in. Veel boeren en tuinders willen iets doen voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Met een welkomstpakket tjokvol voedsel en bloemen geven lokale boeren en tuinders de vluchtelingen uit het oorlogsgebied een warm welkom. Tegelijk steken ze de Nederlandse gastgezinnen een hart onder de riem, zo brengt ZLTO de actie onder de aandacht. 

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw geeft tips en advies over huisvestingsvraagstukken. Lees hier meer

Publicatiedatum: