Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogeschool van Osnabrück ontwikkelt selenium-rijke Elstar appel

De Hogeschool van Osnabrück heeft een nieuw concept ontwikkeld: de selenium-rijke Elstar appel. Zo schrijft NFO. Selenium is een sporenelement dat essentieel is voor een normale werking van het immuunsysteem en de schildklier. Tijdens de coronapandemie bleek dat mensen met een seleniumtekort een hoger risico hadden op een ernstig ziekteverloop. Ook kan seleniumtekort leiden tot een verhoogd risico op darm- of leverkanker.

Zoals de meeste groenten en fruit, bevatten appelen van nature weinig selenium. "Planten groeien normaal gesproken op een bodem met een laag seleniumgehalte", legt prof. dr. Diemo Daum, afdeling Plantenvoeding aan de Hogeschool van Osnabrück, uit. "Het hoge aandeel selenium in Selstar, een samenvoeging van selenium en Elstar, is het resultaat van een speciale bemestingsmethode met selenium-rijke algenmeststof, waardoor de appelbomen selenium beter kunnen opnemen en in het fruit kunnen opslaan. De appel biedt daarmee een natuurlijk alternatief voor voedingssupplementen."

Voor de teelt van Selstar worden roodschillige selecties van het Elstar gebruikt. De vruchten bevatten meer dan tien keer zoveel selenium als normale appels en daarmee dekken ze ongeveer een derde van de dagelijkse behoefte aan selenium. In 2019 startten de eerste proeven op praktijkbedrijven en inmiddels wordt op 33 ha selenium-rijke Elstar geteeld met het afgelopen jaar een productie van 550 ton. Het is niet bekend of de Selstar-appels ook een meerprijs opleveren.
De Selstar is verkrijgbaar in meer dan 80 winkels in Duitsland.

Bron: NFO

Publicatiedatum: