Erik-Jan Thur, Marni Fruit:

"Afzet Spaans citrus redelijk vlot verlopen, de vraag is hoe de Egyptische Valencia's hun weg vinden op de markt"

Tholen - De situatie in Oekraïne en Rusland heeft voor de importhandel de nodige gevolgen. "Je ziet toch dat iedereen wat terughoudend is met laden. De hele tendens in de markt is een stuk kalmer. Eerlijk gezegd sta ik ervan te kijken dat de prijzen van bijvoorbeeld de Spaanse groenten nog zo hoog zijn", zegt Erik-Jan Thur van Marni Fruit.

"De gevolgen voor het Europees product lijken mee te vallen, wel komt er meer overzees product op de West-Europese markt terecht. Wij deden wel wat handel met Oekraïne, maar het was voor ons geen core business. De bedrijven die echt gespecialiseerd zijn op deze bestemmingen hebben grotere problemen", aldus de importeur. "Voor wat betreft het Spaanse citrus komt er aardig wat handel deze kant op vanuit Spanje. Met mandarijnen is het vooral Nadorcott en Tango met blad wat de klok slaat. Die afzet verloopt aardig goed. Prijzen liggen op een niveau rond de 10 euro voor de kleine maten tot 12,50-13 euro voor de dikke maten." 

"Met sinaasappelen zitten we nu in de variëteit Lane Late. Hiervan zijn niet al te veel grote maten beschikbaar. De verkoop van de maten 36 tot 42 gaan nu meer palletsgewijs, van de maten 48/54 zijn er voldoende beschikbaar", aldus de importeur. "Wij bieden het citrus alleen in open top dozen aan en dat werpt zijn vruchten af. Hoewel wij niet rechtstreeks de retail beleveren, komt veel handel uiteindelijk toch in het supermarktkanaal terecht en daar wordt een kartonnen doos sneller neergezet dan een houten krat."

"Ook Primofiori-citroenen bieden we aan in open top-verpakking. Prijzen liggen tussen de 10 en 11 euro voor de dikke maten en 12,50 en 13 euro voor de beste maten. Al met al hebben wij als bedrijf meer Spaans citrus verkocht dan de afgelopen jaren, vooral de verkoop van sinaasappelen en citroenen zat er goed in. Vanouds waren we vrij goed in het segment dikke maten, maar nu die er niet veel zijn, zijn we ook vrij soepel opgeschoven naar de middenmaten. Ik ben zeker niet ontevreden hoe het Spaanse citrusseizoen tot nu toe is verlopen."

"De grote vraag is hoe de verkoop van de Egyptische Valencia-sinaasappelen er straks uit zal zien. Egypte was de laatste jaren nogal een grote leverancier op de Russische markt. Ik vind het lastig inschatten hoe dat komend seizoen zal gaan. Er zal in elk geval geen tekort aan Valencia's zijn", aldus Erik-Jan. "Wij zijn zelf geen grote speler in Zuid-Afrikaans citrus en het is nu nog aftasten hoe die overtollige productie andere afzetmarkten gaat vinden. Zelf hebben we bijvoorbeeld ook nog Chileense druiven onderweg. Voorlopig is het aftasten wat er uit alle containers gaat komen."

Voor meer informatie:
Erik-Jan Thur
Marni Fruit 
Gebroken Meeldijk 52 
2991 VD Barendrecht 
Tel: +31 (0)180 697 996 
ej@marnifruit.nl     
www.marnifruit.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven