Helft van de vrachtwagens van initiatief Alexander Visser aangekomen bij grens Oekraïne - Polen

Conflict Oekraïne: Oekraïense vluchtelingen met open armen ontvangen en cafetaria's luiden de noodklok

Tholen - Het conflict in Oekraïne blijft onverminderd voortduren. Verschillende steden worden, ondanks een tijdelijk staak-het-vuren, constant bedreigd door Russische troepen. Gelukkig wordt tijdens dit staak-het-vuren de weg vrijgemaakt voor burgers om de steden te verlaten. Ondertussen is in Nederland de landelijke actiedag van giro 555 bezig. Hiermee vragen vele radiostations en tv-zenders aandacht voor de situatie en wordt er geld ingezameld voor de getroffenen. 

Helft vrachtwagens van Alexander Visser aangekomen bij grens Oekraïne
Het zijn hartverscheurende taferelen in Hrubieszow aan de Poolse grens met Oekraïne, meldt voormalig Rusland-exporteur Alexander Visser die samen met Dirk Klerk (van Klerk Planten, Veen) een hulpactie heeft opgestart om vluchtelingen te helpen en ook voedselpakketten af te leveren in Oekraïne zelf.


Instagram post Help4Oekraine

Afgelopen zaterdag zijn 4 van de totaal 8 vrachtwagens vertrokken met 20.000 rugzakjes met eten, drinken en een bemoedigend woord. Daarnaast hebben ze 7.000 pakketten de grens van Oekraïne overgezet. "De autoriteiten waren aanvankelijk een beetje terughoudend, maar dat is helemaal omgedraaid! We zijn overal -ineens - welkom, zelfs op plekken aan de grens waar eigenlijk niemand mag komen", meldt Alexander. Het drama dat ze zien is enorm. "Wie zien heel veel mensonterende omstandigheden, mensen zijn onderkoeld."

Door onvoorstelbaar veel gulle gaven en de inzet van 150 vrijwilligers in Nederland heeft Help4Oekraine veel vrouwen en kinderen een hart onder de riem kunnen steken. Hoe graag ze ook zouden willen; ze kunnen al het leed en alle ellende niet oplossen. "Het is onmogelijk om materieel te voorzien in voedsel, onderdak en al het andere voor zoveel mensen. Wat we wel kunnen doen, is hoop brengen en een arm om hen heen slaan! Daarom willen het overhandigen van de rugzakjes graag persoonlijk doen. Niet ‘even een auto die kant op sturen’ als pleister op ónze ziel, maar oog in oog staan met de mensen in nood, hun verhalen aanhoren en ze persoonlijk bemoedigen. Mensen die tot iets meer dan een week geleden een normaal leven leidden, zoals jij, jullie, zoals wij….."

Uit respect voor de mensen zijn de actievoerders voorzichtig met het delen van beelden. Updates over de actie zijn te volgen via Instagram @help4Oekraine.

Gevolgen land- en tuinbouw
LTO voert ondertussen intensief overleg over de potentiële gevolgen voor de land- en tuinbouw en mogelijke maatregelen die nodig zijn op de korte en langere termijn, zo melden ze. "De prijzen van energie, veevoer, kunstmest en materialen stijgen. Als export vanuit Oekraïne en Rusland langdurig stilvalt dan kan dat vergaande gevolgen hebben. LTO vraagt haar leden om hun zorgen en verwachtingen met ons te delen. De situatie verandert van dag tot dag en de precieze impact is nog niet te voorspellen. Het spreekt voor zich dat we, als er meer duidelijkheid is, kijken naar de stappen die we als sector, Nederland en Europa moeten nemen in deze nieuwe wereld", zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. 

Transport Online meldt dat Russische schepen de toegang tot de haven van Rotterdam verbieden, als straf voor de invasie in Oekraïne, niet onbespreekbaar is voor het kabinet als ook andere havens als Antwerpen en Hamburg dat doen. Dit zegt minister Wopke Hoekstra. "Wij hebben aangegeven dat geen enkel onderdeel van de sancties buiten haken geplaatst wordt en we ook bereid zijn hiernaar te kijken. Maar het is essentieel dat je daar in gezamenlijkheid in optrekt."

Tegelijkertijd bereiden talloze boeren en tuinders zich voor op de opvang van Oekraïense vluchtelingen. "Ook in Nederland komen Oekraïense vluchtelingen aan. De Europese Unie gaat Oekraïense vluchtelingen tijdelijke bescherming bieden waarmee zij toegang krijgen tot huisvesting, onderwijs, zorg, de arbeidsmarkt en een uitkering. Het kabinet heeft gemeenten gevraagd om op korte termijn duizenden opvangplekken beschikbaar te maken. Boeren en tuinders die huisvesting beschikbaar hebben kunnen hiervoor contact opnemen met de eigen gemeente", schrijft LTO.

NOS meldt dat uitzendbureaus van plan zijn om Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland komen met open armen te ontvangen. Doordat de Europese Unie ze een speciale status geeft, kunnen ze straks veel sneller aan het werk in ons land. Voor de arbeidsmarkt komt het heel goed uit, want daar staat een recordaantal vacatures open. Onder de nieuwe regels hoeven Oekraïners geen asiel meer aan te vragen om langere tijd in Nederland te verblijven. 

Boerenbond organiseert op 16 maart een webinar over de economische en politieke gevolgen van de Oekraïne crisis. Meer hierover in dit ledenbericht van de Vlaamse belangenbehartiger.  

De export van importfruit naar Rusland en omringende landen blijft natuurlijk zeer problematisch. We schreven eerder al dat de export van appels en peren vrijwel stillag. Een exporteur geeft aan dat er nog wel wat fruit weggaat naar Rusland, maar dat dit echt zeer minimaal is op het moment.

Activiteiten stilleggen
Onderwijl blijven de berichten van bedrijven die hun activiteiten van en naar Rusland stilleggen elkaar opvolgen. Zo bericht Nieuwsblad Transport dat de Deense containerrederij Maersk stopt met het vervoer van goederen tussen Europa en Azië over de Russische spoorwegen vanwege de sancties tegen Rusland. Eerder lieten vrijwel alle rederijen al weten haar diensten aan Rusland op te schorten.

VILT schrijft dat Rusland zijn binnenlandse producenten van meststoffen heeft opgeroepen om de uitvoer tijdelijk stop te zetten. Het Russische ministerie van Industrie sprak van 'sabotage' door buitenlandse transportbedrijven. "Er is een toestand gecreëerd waarbij, door de sabotage van leveringen door een aantal buitenlandse logistieke bedrijven, landbouwers in Europa en andere landen de contractueel vastgelegde hoeveelheid meststoffen niet kunnen krijgen", luidde het in een persbericht van het Russische ministerie. Dat zegt daardoor niet anders te kunnen dan de Russische producenten te vragen de export tijdelijk stil te leggen.  

Wie een auto of vrachtwagen rijdt, ziet dagelijks aan de pomp de prijzen ook stijgen. Voor het Nederlandse kabinet nog geen reden om de accijnzen te verlagen, zo schrijft de NOS, al wil men 'alle opties' bekijken om 'het zo dragelijk mogelijk te maken voor de mensen.' Shell slaagde er wel in nog tegen een 'spotprijs' olie uit Rusland in te kopen. Er geldt internationaal geen ban op olie en gas uit Rusland, maar de afgelopen week waren handelaren terughoudend om de Russische grondstoffen te kopen. De lading die Shell nu koopt van het handelsbedrijf Trafigura daalde de afgelopen dagen daarom in prijs, schrijft de NOS

De brandstofprijzen blijven ook stijgen. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor benzine, diesel en LPG wordt in een overzicht bijgehouden door United Consumers. De GLA voor diesel is inmiddels 2,067 euro, voor Euro95 benzine 2,357 euro. Bekijk hier de actuele prijzen.  

Op de verschillende prijsindexen die een beeld geven van de spottarieven in de containerlijnvaart is nog geen dramatisch effect te zien van de oorlog in Oekraïne. Dit meldt Nieuwsblad Transport. De containerprijsindexen blijven nog rustig onder de oorlog.

Veel cafetaria’s dreigen om te vallen door de explosief gestegen gasprijs. Veel frituurhouders kampen met fors hogere kosten, ook voor verpakkingen, frituurolie en snacks. De branche luidt de noodklok. En een frietje zou wel eens flink duurder kunnen worden, zo schrijft De Telegraaf. "Ondernemers zijn in paniek”, zegt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) die meer dan 5000 frituurhouders vertegenwoordigt. "De energierekening was in sommige gevallen al verdriedubbeld, maar wordt nu echt onbetaalbaar. Door de oorlog in Oekraïne schiet de gasprijs nog verder omhoog."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven