Zwitserse onlinesupermarkt Farmy zet in op Siciliaanse exoten en tropisch fruit

Exotisch fruit, zoals avocado's, mango's, papaja's, bananen en passiefruit, wordt meestal van overzee aangevoerd. Dankzij het unieke microklimaat en de passie voor regionale producenten heeft het Italiaanse eiland Sicilië ook optimale omstandigheden voor de teelt van exoten. Dankzij Civello Fruchthandel hebben de klanten van de Zwitserse onlinesupermarkt Farmy.ch sinds enkele maanden toegang tot het volledige pakket van op Sicilië geteelde groenten en fruit.

"Wij zijn een handelsagentschap met uitgebreide contacten met de meest uiteenlopende producenten van tuinbouwproducten uit Sicilië en zijn derhalve in staat exoten, citrus, steenfruit, noten en groenten uit Sicilië te kopen en in te voeren. Wij zijn de schakel tussen veeleisende klanten in heel Europa en de producenten op het eiland," aldus Basilio Civello, de drijvende kracht achter dit project en algemeen directeur van Civello Fruchthandel.


Vincenzo Amata (links, PapaMango) en Basilio Civello

Als zoon van Siciliaanse ouders brengt de in Zürich geboren en getogen ondernemer al sinds zijn jeugd drie maanden per jaar op het eiland door. De ervaren chef-kok kwam aan het begin van zijn carrière voor het eerst in aanraking met de fruitsector nadat hij zijn commerciële opleiding als dispatcher bij de Zürichse groothandel Kellenberger had voltooid, waarna hij twaalf jaar lang in de financiële sector werkte. "Twee jaar geleden, tijdens een verblijf op Sicilië, ontmoette ik toevallig de eigenaar van Papa Mango, een reeds gevestigd mangomerk. Ik heb toen verschillende gepassioneerde telers op het eiland bezocht en het idee rijpte om hun producten naar Zwitserland te importeren. Het was mijn goede vriend Vincenzo Amata, ook wel PapaMango genoemd, die de eerste aanzet gaf voor het project."


Bladmandarijnen uit Sicilië

Naast de Siciliaanse exoten brengt Civello Fruchthandel het hele scala groenten en fruit op de markt dat Sicilië te bieden heeft. "Wij richten ons op de handel met producten van hoge kwaliteit. Onze insteek is niet voor niets: "Ons fruit smaakt niet alsof ze van grootschalige productie komen en zo zien ze er ook niet uit." Er worden geen oerbossen gekapt en nergens wordt de bodem vergiftigd voor ons fruit. Ons fruit wordt niet over de halve wereld vervoerd, maar komt van Sicilië, uit ons buurland Italië."

E-commerce als een geschikte vorm van marketing
Volgens Civello is de toenemende relevantie van de exotische teelt op Sicilië niet alleen te wijten aan de klimaatverandering, maar ook aan het prijsbeleid. "Reeds enkele decennia geleden werden in Sicilië exoten geproduceerd, maar dit werd niet doorgezet. De felle concurrentie in de sector en de daaruit voortvloeiende prijsdalingen zijn bijzonder nadelig voor de kleinschalige tuinbouwstructuren in Sicilië, die relatief hoge productiekosten hebben. Dankzij de elektronische handel kunnen wij de kleinschalige telers steunen en hen een eerlijk afzetplatform bieden, waarbij ook de band met het product en de authenticiteit worden gewaardeerd en beloond. Wij zijn blij dat we in Farmy een klant hebben gevonden die onze waarden en opvattingen deelt," aldus Civello.

Maar de plannen en de werkelijkheid liepen aanvankelijk uiteen, zegt de ambitieuze ondernemer. "Het is heel moeilijk om handel te drijven op Sicilië." Na het project in de tussentijd te hebben opgeschort, werd vorig jaar een joint venture met een Milanese groothandelaar opgericht. "Door dit samenwerkingsverband zorgen we nu voor continuïteit en kunnen we dankzij de decennialange ervaring van onze partner en de 40 jaar lange selectie van Siciliaanse telers - veelal familiebedrijven die uitstekende groenten en fruit telen - kwaliteit en continuïteit garanderen en een groot aantal nieuwe telers voor ons project aantrekken en hun producten in ons assortiment opnemen."


Siciliaanse papaja's

Twee routes naar Zwitserland
Ondertussen fungeert de partner in Milaan als hub voor Civello Fruchthandel. "Onze producenten leveren de producten aan onze hub in Milaan, waar vervolgens kwaliteitscontroles en sorteringen plaatsvinden. Van daaruit neemt onze logistieke partner en transporteur Swisslogistics het over; deze brengt de goederen Zwitserland binnen. Voor grotere bestellingen daarentegen is de hub in Milaan niet nodig en kunnen wij de producten rechtstreeks en zonder omwegen uit Sicilië in Zwitserland invoeren", aldus Civello.

"Dankzij dit vlotte proces arriveren de goederen uit Sicilië binnen drie dagen in Zürich. Sinds november vorig jaar hebben wij al talrijke aparte verse specialiteiten uit Sicilië kunnen halen. Ik wil een divers assortiment bieden, met passie geproduceerd."


Aan de producentenzijde neemt de belangstelling voor mango's en avocado's toe.

Voor meer informatie:
Basilio Civello
Civello Fruchthandel GmbH
Dorfstrasse 89
8954 Geroldswil, Zwitserland
+41 78 707 06 08
basilio@civello.ch 
www.civello.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven