Gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne voor de Franse aardappelsector

Het Franse Interprofessionele Comité van de Aardappel (CNIPT) heeft een document gepubliceerd waarin de mogelijke gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne voor de aardappelsector worden besproken.

Het CNIPT stelt dat de oorlog in Oekraïne de prijsstijging van grondstoffen, verpakkingen en vooral energie nog verder omhoog kan duwen. "Er worden spanningen verwacht op de energiemarkt, aangezien Rusland instaat voor 44% van de aardgasimport van de EU. De prijs van stikstofhoudende meststoffen zal toenemen en ook aardolie zal de dans niet ontspringen. Logistieke stromen zullen hinder ondervinden door transportmoeilijkheden, zowel op de weg als overzee, stijgende kosten en een gebrek aan chauffeurs."

"De oorlog zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de aanvoer van bewaaraardappelen naar de landen van Midden- en Oost-Europa", stelt de interprofessionele organisatie. "Oekraïne is een belangrijke aardappelteler, maar door de grote interne consumptie is het nog steeds een netto-importeur van zo'n 250.000 ton aardappelen per jaar. De belangrijkste leveranciers van Oekraïne zijn Polen, Litouwen en Roemenië. Frankrijk exporteert weinig rechtstreeks naar Oekraïne, maar stuurt grote hoeveelheden aardappelen naar buurlanden waarvan een deel uiteindelijk op de Oekraïense markt terechtkomt."

"Ook Rusland importeert ongeveer 100.000 ton diepgevroren frites en andere verwerkte aardappelproducten uit de EU (Nederland, Polen, Duitsland, België en Frankrijk). Het conflict zou kunnen leiden tot een stopzetting van deze handel, waarvoor dan andere bestemmingen zullen moeten worden gezocht."

"Het voordeel van de aardappel in deze tijden van crisis is dat dit product sterk bijdraagt aan de voedselsoevereiniteit van Frankrijk en een kwalitatief en gezond toevluchtsoord vormt voor alle Europese landen", benadrukt CNIPT.

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven