Sterke vraag bij start Egyptisch knoflookseizoen

"Het Egyptische knoflookseizoen komt nu stilaan onder stoom," vertelt Mai Yassin, exportmanager bij Stars of Export. "Het seizoen is hier half januari begonnen, maar het is de afgelopen twee maanden koud geweest. Op dit moment wordt het warmer en beginnen we grotere maten te zien op de percelen. Hoewel de vraag al een tijdje sterk is, hebben we geprobeerd de eerste export uit te stellen totdat er grotere knoflook beschikbaar kwam. Dat moment is aangebroken en dus beginnen we nu volop te exporteren."

Over de oorlog in Oekraïne zei Yassin dat hij toch een zekere daling van de export naar de Europese markt verwacht. "Voor ons zijn de belangrijkste markten Nederland en Duitsland. Soms sturen we ook wat product naar Bulgarije of Frankrijk. De oorlog zal zeker ook gevolgen hebben voor ons. Egypte exporteert niet rechtstreeks naar Rusland, maar Europese landen exporteren onze producten soms naar derde landen. En met corona en de oorlog in het achterhoofd, zullen mensen ook proberen hun uitgaven te beperken, waardoor ik vrees dat we lagere exportvolumes zullen zien."

"De prijzen voor knoflook zijn lager dan vorig jaar, maar voor droge knoflook zouden de prijzen dit seizoen iets hoger kunnen zijn door de goede kwaliteit van de oogst", vertelt Yassin. "Half maart beginnen we contracten af te sluiten voor witte en paarse knoflook en begin mei starten we met de export van droge knoflook van de nieuwe oogst. We zullen tot eind juli druk in de weer zijn."

Hoewel de kosten stijgen, doet Stars of Export er alles aan om de knoflookprijzen niet mee te laten stijgen. "De toename van de kosten op het gebied van energie, transport en grondstoffen heeft een effect op de markt. Wij hebben ervoor gekozen om op onze winst te beknabbelen, zodat we de handel gaande kunnen houden. We zullen dus minder inkomsten hebben dit jaar, maar het alternatief is de prijzen verhogen en we denken dat dit niet goed zou zijn voor de markt", besluit Yassin.

Voor meer informatie:
Mai Yassin
Stars of Export
Tel: +20 111 012 1741
export@starsofexport.com 
www.starsofexport.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven