Ecuadoraanse bananensector bezorgd over opschorten logistiek naar Rusland

De wereldwijde toeleveringsketen, die al fors te lijden had onder de coronacrisis, is opnieuw getroffen, nu door de gevolgen van het conflict in Oekraïne. Maersk heeft aangekondigd de diensten naar Rusland op te schorten en Hapag-Lloyd laat weten dat het naar die bestemming zal blijven gaan, maar dat er nieuwe congestieproblemen optreden in de Europese havens.

Deze aankondigingen hebben de alarmbellen doen afgaan in de Ecuadoraanse bananensector. Van de 8 miljoen kartons die in januari naar Rusland werden verzonden, werden er 1.660.194 verladen door Maersk en 496.367 door Hapag-Lloyd. Daarnaast kan een gereduceerde dienstverlening leiden tot een verdere prijsverhoging.

"Er is een verbod op transport naar Rusland van al wat geen voedsel en medicijnen is. Op zich is er dus geen probleem voor bananen, maar de ladingen die Rusland niet binnen mogen, moeten dus in de Europese havens worden opgeslagen", zegt Richard Salazar, voorzitter van de Ecuadoraanse Vereniging voor Afzet en Export van Bananen (Acorbanec).

Salazar stelt dat het moeilijk is te voorspellen wat er de komende dagen gaat gebeuren. Voorlopig, zegt hij, zijn de ladingen naar Rusland en Oekraïne (beide landen absorberen samen 25% van de aanvoer) gearriveerd en zijn de betalingen, zij het met enige vertraging, overgemaakt.

Een paar dagen geleden isoleerden de Verenigde Staten en Canada (de EU nam woensdag een soortgelijke maatregel) de belangrijkste Russische banken door hen te ontkoppelen van het SWIFT-betalingsplatform, waardoor de bedrijven geen overschrijvingen naar hun klanten kunnen doen. Voorlopig heeft de maatregel nog geen gevolgen gehad voor de bananensector. "Er zijn banken gesanctioneerd, maar niet alle", merkt Salazar op.

Bron: expreso.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven