Tainung No. 4 cultivar

Aardappel die bestand is tegen ziekten en overstromingen ontwikkeld

Het Taiwanese landbouwonderzoeksinstituut heeft een aardappelcultivar ontwikkeld die resistent is tegen ziekten en overstromingen. Het zou kunnen helpen om een wereldwijd tekort aan het gewas tegen de achtergrond van de klimaatverandering te verlichten. Ambtenaren van het instituut zeiden dat de aardappel werd gecreƫerd in een programma om de Atlantische aardappel met hoogrenderende variƫteiten te kruisen, dat het uitvoerde van 2016 tot 2019.

De resulterende cultivar, Tainung nr. 4 genaamd, is tolerant voor natte omstandigheden, veerkrachtig tegen ziekten en gemakkelijk te bewerken, allemaal wenselijke kwaliteiten voor grootschalige voedingsteelt en biologische tuinbouw.

Aardappelen van de nieuwe cultivar Tainung No. 4.
Foto: Taiwan Agricultural Research Institute

De Tainung No. 4 werd vorige maand gepatenteerd door het Landbouw- en Voedselagentschap en het instituut zei te verwachten dat het met telers zal beginnen om ze ergens volgend jaar te poten.

Een belangrijke maatstaf voor de kwaliteit van aardappelen is het droge stofgehalte, dat verwijst naar het percentage van het gewicht van een aardappel dat overblijft nadat het water eruit is verwijderd, aldus het instituut. De Tainung No. 4 heeft een droge stofgehalte van 22%, ongeveer hetzelfde percentage als zijn ouderplant, de Atlantische aardappel, die als een kwaliteitsgewas wordt beschouwd en hoger dan dat van de op grote schaal verbouwde Kennebec-aardappel met 19%.

Tainung-aardappelen zijn gelijkmatig van grootte en ongeveer 70% van de opbrengst bestaat uit grote verkoopbare knollen, terwijl door het lage suikergehalte de aardappel niet gemakkelijk bruin wordt wanneer hij wordt gebakken.

Bron: taipeitimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven