Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije en Rusland sterk afhankelijk van elkaar bij handel in groenten en fruit

De Turkse export van verse groenten en fruit is in 2021 weer verder gegroeid. In het afgelopen jaar exporteerde Turkije voor het eerst meer dan 5 miljoen ton. Met 5,14 miljoen ton was het zelfs 15% meer dan het vorige record van 4,48 miljoen ton van het jaar er voor.

Al jaren is Rusland veruit de belangrijkste afnemer van Turkse verse groenten en fruit. Rusland heeft een aandeel van bijna 30% in de Turkse export en omgekeerd is het aandeel van Turkije in de Russische import (excl. bananen) ook bijna 30%.

1,5 miljoen ton van Turkije naar Rusland
Tot de tijdelijke en gedeeltelijke boycot van Turkse verse groenten en fruit in 2016 liep het aandeel van Rusland op naar bijna 40%. In 2016 kelderde dat naar 16%. Inmiddels is het aandeel van Rusland weer bijna 30%.

In het afgelopen jaar exporteerde Turkije bijna 1,5 miljoen verse groenten en fruit naar Rusland. Dat was een record. Zelfs nog meer dan de in de hoogtijdagen voor de gedeeltelijke boycot in 2014 was het 1,33 miljoen ton. Ook in 2020 was het meer dan toen, nl. 1,38 miljoen ton.

Zelfvoorziening Rusland stagneert
Omgekeerd is zoals gezegd Turkije voor Rusland een heel belangrijke leverancier. In het afgelopen jaar kwam bijna 30% van de Russische import van verse groenten en fruit (excl. bananen) uit Turkije. Rusland importeert jaarlijks een kleine 7 miljoen ton verse groenten en fruit. Excl. bananen ging het in 2021 evenals in 2020 om ca. 5,3 miljoen ton. In 2018 was het al eens 5,8 miljoen ton en voor de grote boycot in 2014 al eens 7,1 miljoen ton.

Na het instellen van de “grote” boycot in augustus 2014 daalde de import van verse groenten en fruit (excl. bananen) van 7,1 naar 5,3 tot 5,8 miljoen ton, maar de hoeveelheid blijft redelijk constant. Het lukt de Russen dus vooralsnog niet om meer zelfvoorzienend te worden voor verse groenten en fruit. Dit wordt bevestigd door productie van de FAO. De Russische productie van groenten schommelt al jaren rond de 14 miljoen ton. Die van fruit stijgt wel, maar dat is beperkt: van 5 naar 6 miljoen ton. De verhouding tussen productie en import is na de boycot in 2014 niet echt veranderd. Bij fruit is die de laatste jaren steeds ongeveer 52% productie en 48% import en bij groenten 90% productie en 10% import.



Verder veel uit voormalige Sovjet Republieken en Egypte
Bij de import van verse groenten en fruit is Rusland dus vooral (30%) afhankelijk van Turkije. Andere grote leveranciers van Rusland zijn Azerbeidzjan (0,45 miljoen ton in 2021), Egypte (0,41), Oezbekistan (0,35), China (0,28), Moldavië ((0,27), Zuid-Afrika (0.27), Wit-Rusland (0,24 re-export Pools product), en Marokko (0,16).

Vanaf nu ziet de werkelijkheid er heel anders uit, maar hoe die gaat uitpakken in de (import)cijfers is afwachten.

Turkije gaat steeds meer produceren
Turkije wordt een steeds belangrijker producent en exporteur van verse groenten (excl. industrietomaten) en fruit. Met name de productie van fruit en van beschermd geteelde groenten neemt fors toe. De totale productie van verse groenten bedraagt inmiddels 29 miljoen ton waarvan ruim 20 miljoen in de open grond en 8,5 miljoen ton beschermde teelt. Het aandeel beschermd geteeld kwam daar mee in 2021 uit op bijna 30%.

Maar een klein deel van die grote groenten productie wordt als vers product uitgevoerd. Vorig jaar was het aandeel export niet groter dan 5%. De productie van fruit (excl. druiven voor wijn) was vorig jaar bijna 24 miljoen ton groot. Het gedeelte dat als vers product de grens over gaat is bij fruit ca. 15%.



Vooral veel mandarijnen, citroenen en tomaten
Mandarijnen en citroenen zijn de grootste Turkse exportproducten. De export van Turkse mandarijnen gaat richting de miljoen ton en die van citroenen is inmiddels ruim de grens van 0,6 miljoen overschreden. Turkije exporteert nauwelijks limes. Vooral de export van Turkse citroenen is de laatste jaren stormachtig gegroeid. Tomaten is het derde exportproduct met eveneens een hoeveelheid van ruim 0,6 miljoen ton. Dan volgt een gaatje naar appelen ((0,35 miljoen ton), uien (0,27), druiven (0,26), sinaasappelen (0,26) en paprika’s (0,19).

Een miljoen ton naar EU
Na Rusland is Irak de tweede afnemer van Turkse verse groenten en fruit. Vorig jaar ging er 0,73 miljoen ton daar naar toe. Dan volgen Oekraïne met 0,43 miljoen ton, Syrië (0,33) Roemenië (0,27) en Duitsland (0,19).

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com  
www.fruitandvegetablefacts.com    

Publicatiedatum: