Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel'Export:

"Over de peren ben ik dit jaar niet paniekerig, het drama voor de appelen is vele malen groter"

Tholen - Afgelopen maand leek het drama compleet toen ruim honderd vrachtwagens met Belgische klasse II-peren rechtsomkeer moesten maken bij de Wit-Russische grens. "Dat heeft geld gekost, vooral aan de kant van de exporteurs deze keer", constateert Tony Derwael van Bel'Export. Toch ziet hij voor de perenmarkt dit seizoen nog voldoende perspectief.

"Het geluk bij een ongeluk is dat er dit jaar in Europa 30% minder peren zijn dan verleden jaar. Dat maakt nogal een verschil, dat scheelt namelijk zomaar twee maanden verkoop. Italië is van exportland nu een importland geworden en er gaan momenteel veel van onze grove klasse I peren naar toe. Ik verwacht dan ook dat we wel op tijd losraken van de peren, ik ben daar in het geheel niet paniekerig over", vertelt Tony. "Bovendien blijft ook de prijs van importperen, zoals Williams goed standhouden, wat aantoont dat er daar ook niet al te veel van zijn."

"De verkoop van klasse II peren is richting het einde van het seizoen altijd moeilijker. Toch verwacht ik dat we deze wel kunnen blijven verkopen. De hele situatie heeft wel geresulteerd in neerwaartse druk op de prijzen en de palloxprijzen zullen dan ook niet al te hoog worden. De prijs van klasse II peren is met wel 20 tot 30 cent gezakt naar een niveau van 50-60 cent. Tegelijkertijd ligt de prijs van de goede peren vandaag nog op 80-90 cent, dus dat is alleszins acceptabel."

"De onrust begon met de perikelen aan de Wit-Russische grens. Deze week hebben we Oekraïne op de koop toe gekregen en dat is nog een grotere markt. Tegelijkertijd zet zo'n oorlog wel het belang van de handel in perspectief", stelt de fruitexporteur. "Geluk bij een ongeluk is dat we ze dit jaar voor de peren niet nodig hebben, maar elke oorlog remt de handel en voor de economie is het altijd beter dat het vrede is."

"Het drama voor de appelen is vele malen groter dan voor de peren. Polen heeft grote voorraden en die zullen toch ergens een plekje moeten vinden. De afgelopen jaren heeft men redelijk voet aan de grond gekregen op bestemmingen als India en Noord-Afrika, maar met de torenhoge tarieven en de krappe beschikbaarheid van de containers is die export niet zo eenvoudig, dus zal men toch de afzet hoofdzakelijk in Europa zoeken. Alleen is het grote verschil met de peren dat elk land in Europa zelf voldoende appelen heeft."

De aangekondigde samenwerking tussen de veilingen BelOrta en BFV noemt Tony een logische keuze. "Aan beide veilingen onze felicitaties. Wij kopen redelijk veel aan op beide veilingen en ik verwacht niet dat dit in de toekomst zal veranderen. Ik hoop dat er voor ons als kleine muis tussen de poten van de olifant ook nog gras overblijft!"

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com       
www.belexport.com