Eerste 100% Chileense pitloze rode druivenras gepresenteerd

Het Consortium voor fruittechnologie van ASOEX heeft het eerste door ASOEX ontwikkelde tafeldruivenras onthuld, dat tegelijkertijd het eerste in Chili ontwikkelde rode tafeldruivenras is.

"We zijn erg trots dat wij vandaag, na meer dan 15 jaar samenwerking met ASOEX, 27 bedrijven uit de exportsector, Corfo en de technische ondersteuning van de Katholieke Universiteit, dit eerste rode tafeldruivenras voor Chili kunnen presenteren, dat zich in het registratieproces bij het SAG bevindt," aldus Sergio Maureira, algemeen directeur van het Consortium voor fruittechnologie.

"De Chileense tafeldruivensector bevindt zich momenteel in een omschakelingsproces en dit nieuwe ras komt op het juiste moment om dit proces te ondersteunen, aangezien het is ontwikkeld voor Chileense producenten en exporteurs. Wij zijn het belangrijkste exportland op het zuidelijk halfrond, de belangrijkste leverancier van tafeldruiven wereldwijd en de belangrijkste leverancier voor landen zoals China, dus via deze variëteit denken we dat we een sprong vooruit hebben gemaakt en een referentie zullen worden in de ontwikkeling van fruitgenetica en het aanbieden van onze eigen rassen," voegde Maureira eraan toe.

Het programma voor de veredeling van tafeldruiven (PMG) loopt al sinds 2007. Tot dusver is deze nieuwe rode variëteit de eerste die is ontwikkeld, maar er is ook een geavanceerde selectie van blauwe  tafeldruiven die binnenkort de tweede variëteit zou kunnen worden. Tot dusver zijn in het kader van dit programma 31 selecties van tafeldruiven geselecteerd, waarvan er 10 veelbelovend zijn.

De nieuwe soort
Patricio Arce, directeur van de PMG voor tafeldruiven van het Consortium voor fruittechnologie en onderzoeker aan de Katholieke Universiteit van Chili: "Het is een pitloze tafeldruif, met een goed gedefinieerde kleur. Kenmerkend is bovendien dat het een knapperige soort is, dat wil zeggen dat het eten ervan lijkt op het eten van een appel. De soort heeft ook een lange houdbaarheid na de oogst en een hoge productiviteit."

Rodrigo Sapiain, adviseur van de PMG voor tafeldruiven: "Dit ras groeit vroeg en midden in het seizoen. Tegenwoordig komen de meeste rode druivenrassen later in het seizoen. Fruit dat vanaf februari beschikbaar komt, en in sommige gebieden vanaf januari, is zeer aantrekkelijk. Bovendien heeft de variëteit een dikke steel, wat bijdraagt tot de kwaliteit en de conditie van de vrucht. De grootte varieert tussen 19 en 21 mm, zodat we denken dat we later kalibers vanaf 20 mm zullen kunnen hebbe/n. Het is een vrucht die ook goed tegen regen kan, wat meer weerstand tegen schimmels oplevert."

Voor meer informatie: 
ASOEX
www.asoex.cl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven