Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

Druiven blijven in veel landen een populaire vrucht onder gezinnen: in Italië en Australië koopt meer dan 62% van de gezinnen ze. Ondanks hun populariteit heeft deze markt echter te kampen gehad met logistieke problemen, zoals vele andere, en met de gevolgen van de Covid-19-pandemie. Deze problemen hebben zowel de prijzen als de vraag beïnvloed, waarbij de prijzen in Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn gestegen, maar in Spanje zijn gedaald. In Australië heeft de pandemie ertoe geleid dat de uitvoer van druiven met 26% in waarde is gedaald.

Nederland: Krappe druivenaanvoer, hoge prijzen en veel kwaliteitsproblemen
De enorme vertragingen van de verschepingen hebben de afgelopen weken geleid tot een krappe aanvoer van druiven. Een Hollandse importeur verwacht dat de beschikbaarheid de komende weken wel beter gaat worden, zowel vanuit Zuid-Afrika als India zal de aanvoer toenemen. Naar verwachting zal dat ook wat druk op de prijzen gaan geven. Die prijzen zijn tot op heden dan ook erg goed geweest. Voor een doos van 4,5 kilo witte druiven wordt momenteel in de markt tussen de 13,50 en 15 euro betaald. Een kanttekening van de huidige marktsituatie is dat er als gevolg van de regen in Zuid-Afrika over de hele linie heel wat druiven binnenkomen met kwaliteitsproblemen.

Duitsland: Nog steeds veel vraag naar druiven uit Zuid-Afrika
Zuid-Afrikaanse producten domineren de Duitse markt, met nieuwe toevoegingen zoals Sugraone en Black Gem. Peruvian Crimson Seedless en Red Globe waren ook op de markt, maar hebben over het geheel genomen aan belang ingeboet. De invoer uit Namibië speelde een eerder ondergeschikte rol. De belangstelling was niet bijzonder groot en er werd zonder problemen aan voldaan. De partijen met verzwakte condities werden getroffen door kortingen in Hamburg. In Keulen werden Peruaanse partijen goedkoper. 

Terwijl er enkele weken geleden nog knelpunten waren in de aanvoer van druiven uit Zuid-Afrika, kan een importeur uit Noordrijn-Westfalen nu terugkijken op een positievere ontwikkeling. De vraag naar druiven uit Zuid-Afrika is momenteel zeer groot, omdat er op dit moment geen andere druiven te koop zijn, althans niet in zijn regio. Ook de hoeveelheden zijn bevredigend. Hij heeft zijn prijzen met 7-10% moeten verhogen. 

Frankrijk: Tot 30% hogere prijzen voor druiven in Frankrijk
Het Peruaanse seizoen loopt ten einde en de Franse markt zit nu midden in het Zuid-Afrikaanse seizoen. Als gevolg van logistieke problemen komen de druiven met een vertraging van 10 tot 18 dagen in Frankrijk aan, wat een probleem kan vormen voor de kwaliteit van het product. Door de prijzen van de verpakking en andere kosten ligt de prijs van de druiven tot 30% hoger dan normaal. De consumptie ondervindt hiervan de gevolgen. Behalve voor nieuwe variëteiten, waarvoor de prijzen zeer hoog liggen en de vraag uitstekend is.

Spanje: Lage prijzen voor druiven op Spaanse markt ondanks grote vraag
De vraag naar druiven blijft hoog in Spanje, vooral naar witte pitloze druiven, net als in Frankrijk en andere mediterrane landen. De beschikbaarheid van witte pitloze druiven is de afgelopen weken echter beperkt geweest als gevolg van vertragingen bij de Zuid-Afrikaanse export en de invloed van zware regenval in twee van de belangrijkste teeltgebieden van het land. India heeft bijgedragen aan de aanvulling van het aanbod op de Europese markt die druiven accepteren uit dit land. Ondertussen loopt het Peruaanse seizoen ten einde en zullen de Chileense druiven binnenkort arriveren, ook in kleinere hoeveelheden, omdat de Amerikaanse markt er goed voor betaalt. Wat de zwarte pitloze variëteiten betreft, vertonen deze een zeer ongelijke kwaliteit bij aankomst, zowel de laatste druiven uit Peru als de eerste uit Zuid-Afrika, met rotte partijen en kleine maten. Er was ook een tekort aan rode pitloze druiven eind december en begin januari, als gevolg van de vertragingen uit Zuid-Afrika, maar dat is inmiddels opgelost en er is nu volledige beschikbaarheid. "De wereldwijde logistieke problemen met rederijen zijn de afgelopen twee weken verergerd, waardoor het ingewikkelder is geworden om voldoende druiven te leveren, die toch al schaars zijn in het geval van witte pitloze druiven," zegt een Spaanse importeur. "Ondanks het beperkte aanbod zijn de prijzen laag. De productie- en verpakkingskosten zijn hoger en de prijzen bij de oorsprong blijven hoog, maar supermarkten zijn op dit moment niet bereid veel meer te betalen."

Italië: Eerste tekenen van normalisatie
Volgens de statistieken werden druiven in het laatste jaar eindigend in december 2021 gekocht door ongeveer 16,5 miljoen Italiaanse gezinnen, wat overeenkomt met 63,2% van alle gezinnen. Net als bij andere soorten groenten en fruit is er de afgelopen twee jaar een stijging van de penetratiegraad geweest, die verband houdt met het pandemiescenario en de algemene stijging van de aankopen voor binnenlandse consumptie. Twee jaar geleden (vóór Covid) bedroeg de penetratiegraad voor druiven 60,1%.

We zien echter de eerste tekenen van normalisering van de categorie, met een aankoopfrequentie die gelijk is aan 6,7 gemiddelde aankopen voor gezinnen gedurende het jaar, een daling van 4,6% ten opzichte van 2020, maar met een niveau dat iets hoger blijft dan 2019 (+ 3,4%), het laatste pre-Covid-jaar.

De biologische trend is daarentegen vrij stabiel: er zijn iets meer dan 2 miljoen gezinnen die biologisch hebben gekocht, zonder veranderingen in de afgelopen 3 jaar.

Zuid-Afrika: Goede ramingen voor druivenoogsten
De teeltgebieden Berg River en Hex River gaan volgende week hun hoogtepunt in en de vooruitzichten voor de druivenoogst in deze twee gebieden, tevens de grootste van Zuid-Afrika, zijn zeer gunstig, aldus de Zuid-Afrikaanse druivensector.

Het fruit loopt goed door en de capaciteit van de koelhuizen ziet er prima uit, maar er is een achterstand tussen de inname (hoger dan andere jaren) en de uitvoer (lager dan vorige jaren) als gevolg van vertragingen in de scheepvaart en de havens.

Zware regenval in de noordelijke regio's (Limpopo) en een hittegolf in het teeltgebied van de Olifantsrivier hebben een neerwaartse bijstelling van de oogstraming voor deze twee regio's noodzakelijk gemaakt, terwijl de oogstraming voor de regio van de Oranjerivier is verhoogd, ondanks de regen die het gebied heeft ontvangen.

De ondergrens van de oorspronkelijke raming is verhoogd tot 72,8 miljoen kartons van 4 kg, terwijl de bovengrens gelijk is gebleven op 77,7 miljoen kartons van 4 kg.

Dankzij het toegenomen aantal reeferschepen die in Kaapstad druiven laden, is de druivenstroom goed. "Vertragingen in de haven van Kaapstad is nog steeds een uitdaging en een grote zorg", merkte de druivensector onlangs op.

Noord-Amerika: De aanvoer van Chileense druiven is gestaag en wordt met de dag sterker 
Volgens de Chileense Fresh Fruit Association heeft Chili wereldwijd 74.820 ton geëxporteerd, een daling van 15,8 procent ten opzichte van de 88.836 ton die in dezelfde week vorig seizoen werd geëxporteerd. Van het totale tot nu toe geëxporteerde volume is 59 555 ton (79,6 procent) of 7.262.786 dozen naar Noord-Amerika verscheept.  

Het verwachte hogere exportvolume wordt voornamelijk gedreven door de toename van nieuwe rassen met meer dan 73,5 procent ten opzichte van het seizoen 2019-2020 en met meer dan 49,1 procent ten opzichte van de verschepingen van het seizoen 2020-21.
 
Vanaf week 5 is de druivenoogst zoals gebruikelijk voortgezet, waarbij de nadruk lag op rassen als Timco, Allison en Autumn Royal in de regio's Atacama tot Coquimbo, met bijna 20 procent van het volume dat in dit gebied nog moet worden geoogst. In de regio's Valparaíso en O'Higgins is de oogst reeds in volle gang, met als belangrijkste geoogste rassen Sugraone, Sable Seedless/Sugrasixteen en Queen Rose, die goede volumes van optimale kwaliteit opleveren.

In de komende weken zullen de volumes nog aanzienlijk toenemen. De vereniging verwacht een piek in de verscheping van witte pitloze druiven rond week 8 en van rode en zwarte pitloze druiven rond week 12.

Noord-Amerika is nog steeds veruit de doelmarkt voor Chileense druiven. In het seizoen 2020-21 exporteerde Chili 51,4 procent van de druiven naar Noord-Amerika, 25,9 procent naar Oost-Azië en 13 procent naar Europa.

Om aan die vraag te helpen voldoen, gaat Chili door met het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen. "Tijdens het seizoen 2021-22 zullen de zendingen van nieuwe variëteiten naar verwachting 35 miljoen kartons bereiken, gevolgd door traditionele variëteiten met 32 miljoen kartons, en Red Globe met iets meer dan 17 miljoen kartons," zegt een leverancier. Tien jaar geleden exporteerde Chili meer dan 27 miljoen kartons Red Globe-druiven.

Ondertussen heeft de USDA's Animal and Plant Health inspection Service (APHIS) een risicobeoordeling gepubliceerd van een langverwachte systeemaanpak voor de invoer van Chileense druiven, een beslissing die de toegang van Chili tot de markt sterk zou verbeteren. In afwachting van de opmerkingen van het publiek over dit voorstel (met een deadline van 29 maart), zou een goedkeuring betekenen dat Chileense exporteurs van druiven niet langer methylbromide hoeven te gebruiken voor fumigatie van fruit dat naar de VS wordt verzonden.

Ook in Mexico is er een verschuiving naar nieuwere druivenrassen.

Het Noord-Mexicaanse druivenseizoen begint over het algemeen begin mei en loopt tot de eerste of tweede week van juli, hoewel de overschakeling op andere rassen voor een lastige timing kan zorgen tussen de overschakeling van het Chileense op het Mexicaanse druivenseizoen. "Als alles goed gaat in Chili, kan er dit jaar nog steeds een gat vallen vanwege de nieuwere laatrijpe rassen", zegt een teler-verlader. Hij merkt op dat Chili tot 15-20 mei met voorraden zou kunnen zitten, terwijl Mexico op zijn minst tot 20 mei geen significante volumes zal zien.

Mei-juni is natuurlijk ook het moment waarop de Californische druiven vroeg in productie zullen gaan. Dit alles volgt op een sterke vraag naar druiven in de winter. "Maar in de winter gaan de meeste druiven vanuit Chili of Peru naar de havens aan de oostkust. Januari was dus moeilijk, vooral om logistieke redenen en niet door een gebrek aan druiven", zegt de teler-verlader. "En er kwam heel weinig fruit naar de westkust, omdat de Californische havens ook problemen hadden." 

Wat de prijzen betreft, zijn de prijzen voor druiven tijdens het winterseizoen gestegen. "De hele maand januari lagen de prijzen halverwege de dertig dollar. Op dit moment zijn ze nog steeds in de lage tot midden $ 30s. We zullen zien hoe lang dat zo hoog blijft," zegt hij. 

Australië: Australische druivenexport negatief beïnvloed door Covid-19-pandemie
Australische druiven waren het hoogst gewaardeerde exportgewas van fruit in het boekjaar eindigend in juni 2021, ter waarde van
$ 460,7 miljoen, volgens de laatste statistieken. Voor het jaar eindigend in juni 2021 werden in Australië in totaal 198.389 ton druiven geproduceerd (een daling met 8% ten opzichte van het voorgaande jaar) en gewaardeerd op 632 miljoen dollar (een daling met 16%). In een jaar dat werd beïnvloed door de Covid-19-pandemie, kreeg de export een flinke klap te verwerken: het volume daalde met 21% tot 120.725 ton, en de waarde met 26% tot 460,7 miljoen dollar. China (35%) was de belangrijkste individuele marktbestemming, ook al daalde het volume van 62.930 ton tot 43.013 ton in vergelijking met het jaar voordien. Uit de statistieken bleek dat 62% van de Australische huishoudens druiven koopt. Menindee en Thompson zijn de twee meest voorkomende groene variëteiten in Australië, goed voor 38 procent van de productie, gevolgd door Crimson, Flame en Globe, de belangrijkste rode variëteiten in Australië, goed voor 30 procent van de productie.

China: Prijzen van geïmporteerde druiven dalen, logistiek blijft de grootste uitdaging
Op de Chinese markt zijn ingevoerde druiven een van de belangrijkste ingevoerde fruitproducten. De druiven zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Peru, Chili en Australië. Op dit moment wordt het marktaanbod gedomineerd door Peruviaanse druiven. In vergelijking met vóór het lentefeest zijn de algemene prijs en de vraag van ingevoerde druiven na het festival aanzienlijk gedaald. Tegelijk blijft, net als bij vele andere fruitproducten, de logistiek een grote uitdaging. Momenteel zijn de meeste druiven afkomstig uit Peru. Peruviaanse druiven zijn over het algemeen verkrijgbaar van december tot eind februari van het volgende jaar, waarna Chileense druiven de markt overnemen van maart tot juni.

Logistiek is nog steeds een grote uitdaging voor de handelaren. Naar verluidt zijn er dit jaar als gevolg van de epidemie veel achterstallige containers bij de douane, en is de vrijgavesnelheid traag. Een container zal ongeveer 14 dagen vertraging oplopen, terwijl dat in het verleden meestal slechts 2 à 3 dagen was

Volgende week: Overzicht wereldmarkt komkommers