Exclusieve leverancier Heinrich Penz aan de start van het Oostenrijkse wilde knoflookseizoen

"Bij daslook speelt klimaatverandering ons in de kaart"

Net zoals bij asperges in Duitsland, kijken Oostenrijkse consumenten elk jaar reikhalzend uit naar de eerste plaatselijke daslook van het seizoen. Op maandag 14 februari konden de eerste streekproducten uit de Neder-Oostenrijkse bossen worden geleverd. "Normaal oogsten wij de eerste wilde knoflook pas eind februari-begin maart", zegt Heinrich Penz (rechts op de foto) uit Melk, die de wilde knoflook uitsluitend aan de omliggende vestigingen van Rewe en Billa en aan specifieke  groothandelaren levert.

Het in Melk gevestigde bedrijf heeft zijn eigen bossen langs de Donau, waar de plant in het wild groeit en gedijt. "We zijn bij de oprichting van het bedrijf in 1994 begonnen met het gebruik van wilde knoflook uit Neder-Oostenrijk, en hoewel we er bijna mee zijn opgegroeid, hebben we elk jaar meer hoeveelheden nodig om aan de vraag in de handel te voldoen", zegt Penz, die de wilde knoflook in eenheden van 50 gram, 100 gram of 1 kg in de handel brengt.


De wilde knoflook wordt niet alleen geleverd aan regionale handelaren, maar ook internationaal.

Puur natuur
Onmiddellijk na de oogst wordt de wilde knoflook geleverd aan retailers in een straal van 30-40 km. Penz: "Met deze korte transportafstanden en de onovertroffen versheid onderscheiden wij ons van importgoederen, bijvoorbeeld uit Polen, vooral omdat wilde knoflook slechts zeer kort houdbaar is en de handel dus zeer tijdkritisch is." Anders kunnen de groei en de kwaliteit van het wilde product nauwelijks worden gecontroleerd. "Het is een zuiver natuurproduct, daarom kun je alleen de keuze van de locatie beïnvloeden. In dat opzicht is wilde knoflook voorbestemd voor deze regio wat betreft het optimale microklimaat en de algemene omstandigheden", voegt de exclusieve leverancier eraan toe.


Een televisieploeg van de ORF vergezelde het team van de firma Penz tijdens de eerste wilde knoflookpluk van het seizoen van dit jaar.

Regionale lentebode
Naar gelang van de toenemende vraag in de handel, zouden zowel de oogsthoeveelheid als het afzetseizoen in de loop der jaren kunnen worden uitgebreid. "Hoewel het vanaf mei merkbaar moeilijker wordt om de gewenste hoeveelheden en kwaliteiten te leveren, is het mogelijk om tot in juni regionale wilde knoflook te leveren, afhankelijk van het weer. Klimaatverandering speelt ons duidelijk in de kaart. In de tweede helft van het seizoen komen de herauten van de lente, zoals de asperge, duidelijk op de voorgrond. Door kookprogramma's en hun bijbehorende receptsuggesties heeft wilde knoflook zich de laatste jaren echter steeds meer kunnen doen gelden als regionaal bijgerecht bij asperges en andere lentegerechten", aldus Penz.

Klik hier voor Guten Morgen Österreich! dat aandacht besteedt aan de wilde knoflook.

Voor meer informatie:
Ing. Heinrich Penz
Frisches Früchtchen GmbH
Melkerstraße 10
A-3393 Matzleinsdorf, Oostenrijk
+43 2752 52388
abhof@penz.farm 
www.penz.farm  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven